”Alasti pelle”. Kiinan johtajaa terävästi kritisoinut kiinalainen liikemies Ren Zhiqiang sai 18 vuoden vankeusrangaistuksen
”Alasti pelle”. Kiinan johtajaa terävästi kritisoinut kiinalainen liikemies Ren Zhiqiang sai 18 vuoden vankeusrangaistuksen
Tunnettu liikemies Ren Zhiqiang, joka tunnetaan ankarista huomautuksistaan Kiinan johtaja Xi Jinpingistä, tuomittiin 18 vuoden vankeuteen korruptiosyytösten vuoksi. Entistä rakennuskohvaa kutsuttiin usein ”punaiseksi tykiksi”, koska hän kritisoi Kiinan viranomaisia tuhoisasti.
Pekingin tuomioistuin totesi Ren Zhiqiangin syylliseksi korruptioon, lahjontaan ja julkisten varojen kavallukseen. Syyttäjien mukaan liikemies sai lahjuksia yhteensä 1,25 miljoonasta juanista (noin 184 000 dollaria) ja varasti lähes 50 miljoonaa valtiovarainministeriöltä.
Kiinan tiedotusvälineet kertoivat, että syytetty on täysin syyllistynyt eikä aio valittaa tuomioon. Pitkän vankeusrangaistuksen lisäksi hänen on maksettava myös 620 000 dollarin sakko.
Kaksi kiinalaista kansalaisjournalistia kertoi Wuhanissa tapahtuvasta tapahtumasta. Missä he nyt ovat, ei tiedetä
Kiina alkoi mainostaa versiota, jonka mukaan USA loi koronaviruksen. Se näyttää väärennöltä
Tosiseikkojen piilottaminen ja irtisanomisesta maksaminen: miten Kiinan viranomaiset taistelevat koronavirusta vastaan
Ren Zhiqiang katosi tämän vuoden maaliskuussa, pian esseensä ilmestymisen jälkeen, ja kritisoi terävästi Kiinan päätä Xi Jinping. Kriittinen artikkeli keskittyi viranomaisten toimiin keskellä koronaviruspandemiaa, ja se ilmestyi heti Kiinan johtajan televisiopuheen jälkeen.
Hän ei koskaan maininnut presidentin nimeä, mutta China Digital Timesin mukaan teksti sisälsi seuraavat sanat: ”Minäkin analysoin tunnollisesti ja utelias [presidentin] puhetta enkä nähnyt keisaria seisovan siellä uusissa vaatteissa, mutta pelle, joka riisui alasti, mutta vaatii olevansa edelleen keisari. ”
Ren Zhiqiang oli aiemmin suurimman valtion omistaman rakennusyrityksen, Hua Yuan Property Companyn, johtaja, mutta ei ollut kaukana pelkästään liike-elämästä. Vanhemman virkamiehen poikana hänellä oli vahvat siteet hallitsevan puolueen johtoon ja hän oli tilanteessa, jossa kritiikki puolueen johtajilta kuulosti erityisen vakuuttavalta.
Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti syyttäneet Kiinaa korruptiosyytösten käyttämisestä toisinajattelijoiden tukahduttamiseen.
”Puolueiden vastaiset ajatukset”
Pian artikkelin julkaisemisen jälkeen tuli esiin tietoa siitä, että Reniä vastaan aloitettiin tutkimus vakavien kurinpitorikkomusten yhteydessä. Peking ilmoitti myöhemmin, että hänet erotettiin kommunistisesta puolueesta.