Serbia on päättänyt olla erottamatta Montenegron suurlähettilästä historiallisen kiistan takia. Podgorica ajattelee edelleen

Serbia on päättänyt olla erottamatta Montenegron suurlähettilästä historiallisen kiistan takia. Podgorica ajattelee edelleen

Montenegro ja Serbia ovat ilmoittaneet lähettiläiden karkottamisesta yli sata vuotta sitten tapahtuneiden tapahtumien kiistasta. Myöhemmin Serbian viranomaiset kuitenkin hylkäsivät päätöksen erottaa Montenegron suurlähettiläs, selittäen tämän tarpeella ylläpitää hyviä naapuruussuhteita maiden välillä.

Serbian suurlähettiläs Montenegrossa Vladimir Bozovic kutsui Montenegron viranomaisten päätöstä liittyä Serbiaan vuonna 1918 ”vapautumiseksi”. Häntä syytettiin puuttumisesta Montenegron sisäasioihin ja hänelle annettiin 72 tuntia aikaa poistua maasta.
Sen jälkeen Montenegron suurlähettiläs Tarzan Milosevic karkotettiin Serbian ulkoministeriöön. Belgrad, ”vastavuoroisuuden periaatteen ohjaamana”, julisti hänet myös persona non grataksi.

Serbian pääministeri Ana Brnabic sanoi kuitenkin sunnuntaina lehdistötilaisuudessa, että ”elämä on tärkeämpää kuin diplomaattiset periaatteet”. Hänen mukaansa päätös karkotuksen epäämisestä tehtiin hyvän tahdon eleenä.
Ei ole vielä selvää, vaatiiko Montenegro edelleen Serbian suurlähettilään karkottamista.

Montenegron suuri kansalliskokous marraskuussa 1918 päätti karkottaa kuningas Nikolan ja yhdistää Serbian yhdeksi valtioksi. Luotiin serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta, josta myöhemmin tuli Jugoslavia.
Venäjän ystävällinen oppositio Montenegrossa syrjäytti länsimielisen presidentin puolueen.

Vuonna 2006 Montenegro julisti itsenäisyyden, josta tuli suvereeni valtio ensimmäistä kertaa ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Tätä ennen Serbian ja Montenegron liittovaltio oli ollut olemassa kolme vuotta.

Bozovic antoi lausuntonsa Montenegron serbejä edustavan järjestön kokouksessa. Hän kutsui vuoden 1918 päätöstä ”kansan tahdon vapaaksi ilmaisemiseksi yhdistymään veljellisen Serbian kanssa”.
Montenegron ulkoministeriö sanoi, että Serbian suurlähettiläs ”siten vähäteli valtiota, joka myönsi hänelle diplomaattisen koskemattomuuden”. Aikaisemmin tämän lausunnon mukaan

Bozovic sai useita suullisia ja kirjallisia kommentteja.
Montenegron ulkoministeriö kiinnitti huomiota siihen, että maan parlamentti kumosi vuonna 2018 kokouksen 100 vuotta sitten tekemän päätöksen. He uskovat, että Bozovic ”nöyryytti Montenegron parlamenttia”.

Venäjän ystävät NATO: ssa. Montenegron uusi hallitus voi olla ongelma allianssille
Montenegron hallitus, joka on päättänyt karkottaa Bozovicin, korvataan serbimielisellä puolueiden koalitiolla, joka voitti vaalit hiukan elokuussa. Uusi hallitus on määrä muodostaa ensi viikolla.

Opposition voitto Montenegron parlamenttivaaleissa, joka hyväksyttiin Natoon kolme vuotta sitten, voi johtaa siihen, että Venäjälle myötätuntoiset ihmiset saavat korkeat asemat ja pääsyn allianssin salaisuuksiin.