Jos ei koronavirusta: kuinka pandemia muutti vuoden 2020 tärkeimmät tapahtumat
Jos ei koronavirusta: kuinka pandemia muutti vuoden 2020 tärkeimmät tapahtumat
Vuodella 2020 ei ole historiassa analogeja: tänä aikana yli 82 miljoonaa ihmistä tarttui koronavirukseen, miljardit ihmiset päätyivät lukkoon, pandemia vaikutti 80 prosentin maailman väestön työoloihin.
Kuvittele nyt, mitä tämä vuosi olisi ilman pandemiaa, kuinka paljon aikaa voisimme viettää perheen ja ystävien kanssa, minne mennä, kuinka monta syntymäpäivää juhlimaan, kuinka monta häät läsnä …
Mutta tapahtui, mitä tapahtui – pandemia vaikutti jokaiseen meistä henkilökohtaisesti ja koko yhteiskuntaan ja loi uuden todellisuuden miljardeille ihmisille.
Tässä on vain neljä suurta tapahtumaa vuonna 2020, jotka olisivat voineet tulla hyvin erilaisiksi jos ei olisi ollut pandemiaa.
- Yhdysvaltain vaalit
”Biden on tunnettu varauksistaan ja virheistä”, sanoo poliittinen analyytikko Miles Coleman. ”Mutta pandemiassa hän meni viemäriin, ja sen sijaan, että valitsisi kahden ehdokkaan välillä, kaikki tuli äänestämään Trumpin puolesta tai vastaan.”
Tosiasia, että republikaanit jatkoivat kampanjointia paikallisen väestön keskuudessa, Colemanin mukaan antoi Trumpille lisäääniä värillisestä väestöstä takamaalla, jossa Internet ei aina toimi ja missä sinun on vielä käveltävä talosta taloon houkutellaksesi äänestäjien puolelle.
Professori Lichtman puolestaan huomauttaa, että pandemia tarjosi korkeimman äänestysaktiivisuuden vuosisadan aikana. ”Pandemia loi kansallisen hätätilan tunteen”, professori sanoo. ”Se vakuutti amerikkalaiset, sekä Trumpin kannattajat että Bidenin kannattajat, että nämä vaalit ovat heidän elämänsä merkittävin hetki.”
- Kriisi Tigrayssa, Etiopiassa
Vain harvat Afrikan ulkopuolella vuoteen 2020 asti ovat kuulleet Tigrayn maakunnasta Pohjois-Etiopiassa.
Marraskuussa Etiopian hallitusjoukkojen ja Tigrayn vapauttamisen kansanrintaman (PNLF) välillä kuitenkin puhkesi aseellinen konflikti, joka aiheutti satoja uhreja ja pakotti yli 40 000 paikallista asukasta pakenemaan naapurimaiden Sudaniin .
Yksi tärkeimmistä syistä sotilaalliseen konfliktiin oli se, miten hallitus selviytyi perustuslaillisesta kriisistä, joka juuttui maan pandemian jälkeen viivästyttäen yleisiä vaaleja.
Vuonna 2018 Etiopian uusi pääministeri Abiy Ahmed lupasi aloittaa demokraattiset uudistukset. Poliittiselta areenalta vuosikymmenien ajan kielletyllä oppositiolla on ensimmäinen mahdollisuus osallistua poliittiseen taisteluun elokuussa 2020 suunnitelluissa vaaleissa.
”Vastustajien välillä oli vakava poliittinen kitka, mutta vaikka jotkut pelkäsivät, että vaalit voisivat johtaa väkivaltaan, ihmiset toivoivat kuitenkin jännitteiden vähenemistä”, sanoi Addis Standardin päätoimittaja Tsedale Lemma.
Milloin Maaliskuussa vallinneen pandemian jälkeen oppositio hyväksyi aluksi vaalilautakunnan päätöksen lykätä vaaleja, mutta tämä laukaisi perustuslakikriisin, kun hallituksen toimikausi päättyi syyskuussa.