Beirut makaa raunioissa sataman räjähdyksen jälkeen, joka järkytti koko maailmaa. Kolme tuhatta tonnia suolapitoista tuhosi puolet pääomasta ja paljasti samalla paljon suuremman katastrofin Lähi-idän maalle, joka on viimeisten 15 vuoden aikana muuttanut Syyrian ja Israelin varakkaasta ja kehittyneestä naapurista konkurssiin, jonka riitoja, mielenosoituksia ja korruptiota.
Ihmiset vaativat muutosta, vallanvaihtoa ja vastuuseen kuuluvien rangaistusta. ”He tiesivät”, lukee juliste mielenosoittajien käsissä. He ovat hallitus ja Hezbollah-ryhmä, jotka ovat hallinneet maata tosiasiallisesti yli vuosikymmenen. Tänä aikana puolet väestöstä putosi köyhyysrajan alle, ja maa joutui 90 miljardin dollarin velkaan ja meni konkurssiin.
Tämän lisäksi seitsemän miljoonan väestön Libanon oli ensin miljoonas pakolaisaallon naapurimaasta Syyriasta ja sitten koronavirusepidemian alla. Talous sukelsi syvälle, ja tyytymättömyys ja mielenosoitukset vain lisääntyivät.
Kesään mennessä tilanne osoittautui räjähtäväksi ja lopulta räjähti – mutta ei hän vaan Beetonin sataman salpetti.
”Libanon tarttui kriiseihin: talous-, rahoitus-, poliittinen, terveyskriisi. Ja sitten tapahtui räjähdys” – kuvailee tilannetta Tamara Alrifay Yhdistyneiden Kansakuntien Lähi-idän virastosta.
Räjähdysvoima, joka tappoi 170 ihmistä, riittää lähettämään Libanonin historian roskakoriin, libanonilaisten pelossa. Ketä he syyttävät ”Lähi-idän Sveitsin” taantumisesta ja mitä toivovat – BBC: n venäläispalvelu selvitti.
Räjähdyksestä räjähdykseen
Libanonin romahtamisen historia on kirjoitettu Beirutin pommituksissa. Kaikki alkoi 15 vuotta sitten, kun maan johtava poliitikko Rafik Hariri tapettiin salamurhayrityksessä pääkaupungissa.
Kuten nytkin, suru antoi nopeasti tilaa vihalle. Vuonna 2005 tappamisesta järkyttyneet libanonilaiset lähtivät kaduille vaatien muutosta. He saavuttivat ne, ja Syyrian armeija, joka oli ollut maassa 29 vuotta, lähti Libanonista.
Kolme vuotta myöhemmin Iranin kannustama shiittiryhmä Hezbollah vangitsi Beirutin, ja vuosi myöhemmin, vuonna 2009, se pääsi parlamenttiin, ja sen jälkeen se on vain lisännyt vaikutusvaltaansa Libanonin tapahtumiin.
Yli Vuosina libanonilaiset ovat tottuneet pysyvään talouskriisiin ja kaikkialla esiintyvään korruptioon. Mutta viime vuoden lokakuussa kärsivällisyys loppui, ihmiset kävivät kaduilla vaatien muutosta.