Kivikautisia riittejä

Vaaliblogi 8

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta on keskusteltu Suomessakin paljon. Ei ihme, niin julmasta ja vastenmielisestä perinteestä on kyse. Tuskallista pahoinpitelyä, josta seuraa elinikäinen vamma, ei voi perustella tytön vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Sen sijaan poikien ympärileikkauksesta ilman lääketieteellistä perustetta ei ole puhuttu läheskään yhtä paljon. Pojille ympärileikkauksessa aiheutetut vammat eivät ole yhtä vakavia kuin tytöillä, mutta periaate on sama. Kyse on pysyvän fyysisen vamman tuottamisesta lapselle. Sitä ei voi perustella pojan vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Jeesuksen ympärileikkaus. Hendrik Goltzius. CC 4.0

Jos aikuinen mies ympärileikattaisiin ilman hänen lupaansa, kyseessä olisi törkeä pahoinpitely. Miten lapsen kohdalla ei olisi kyse vähintään yhtä törkeästä pahoinpitelystä, ellei törkeämmästä? Jos vanhemmat leikkaisivat lapseltaan vaikka korvannipukan pois, koska niin on ollut suvussa tapana kivikaudelta asti, sitä pidettäisiin mielipuolisena. Miksi esinahan leikkaaminen olisi sen hyväksyttävämpää?

Suomen laki kieltää lapsen tukistamisen, mutta poikalapsen peniksen tiheästi hermotetun osan voi poistaa ilman pelkoa raastupaan joutumisesta.

Pojan ympärileikkauksessa ei ole kyse pelkästä harmittomasta klipsaisusta. Itse operaatioon liittyy riskejä, ja komplikaatiot voivat haitata miehen sukupuolielämää koko eliniän ajan. Ympärileikkaukseen liittyy mm. kohonnut erektio- ja orgasmihäiriöiden riski sekä terskan tunnottomuus. Tai erään turhautuneen naisen sanoin: “Sen yli olisi voinut ajaa vaikka trukilla, eikä mies olisi tuntenut mitään.”

Lisäksi ympärileikattu penis voi aiheuttaa seksikumppanille yhdyntäkipuja ja orgasmiongelmia. Esinahka toimii yhdynnässä eräänlaisena liukasteena ja vähentää merkittävästi penetraatioon tarvittavaa voimaa.

Ei ihme, että Suomen lääkäriliitto katsoo poikien rituaalisen ympärileikkaamisen olevan ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa. Poikien ympärileikkaamista tulisikin johdonmukaisesti käsitellä lapsen törkeänä pahoinpitelynä. Jos joku haluaa aikuisena ympärileikkauttaa itsensä, hän voi sen tehdä. Sen sijaan lasta ei siihen saa pakottaa. Sitä ei voi mikään kulttuuri tai uskonto vaatia.

Raoistansa sen jo tonttu näki

Koska salaliitot ovat nykyään hoteinta hottia, paljastan nyt yhden, josta ette ole vielä kuulleet mitään. Mikä todistaisikaan maailmanlaajuisen salaliiton olemassaolon paremmin kuin se, että se on pysynyt salassa. Se, ettet ole kuullut tästä salaliitosta mitään todistaa varmuudella, että se täytyy olla totta.

Toisin kuin NASAn organisoima “sala”liitto maapallon lättyyden salaamiseksi ja Bildenberg-ryhmän salaliitto maailmanvallan saavuttamiseksi, tästä salaliitosta ei ole kirjoitettu artikkeleita eikä kuvattu tv-dokumentteja. Se on nimenomaan SALAliitto.

Kaksi tonttua. C. F. Rajsfus, 1911.

Puhun tietysti tontuista. Tontut ovat täyttä totta, ja niistä kerrotut sadut pelkkää harhautusta. Kuka ottaisi vakavasti väitteitä satuolentojen olemassaolosta? Nerokasta!

Miksi muuten Saksa olisi toisessa maailmansodassa tuhlannut alppijoukkojaan Lapin puolustamiseen ja aseisti Suomea vielä kun Saksan oma Itärintama oli murtunut? Koska se turvasi saksalaisten pääsyn Korvatunturille, jonne rakentamaansa salaiseen kaupunkiin natsit olivat siirtäneet miehittämiltään alueilta ns Zürichin tontut salaisuuksineen ja kultakätköineen.

Miksi Neuvostoliitto ei miehittänyt Suomea vaan tyytyi YYA-sopimukseen? Koska YYA-sopimuksen salainen lisäpöytäkirja siirsi Korvatunturin tonttukylän hallinnan Neuvostoliitolle. Tuo salainen lisäpöytäkirja on edelleen voimassa, vaikka Suomi ja Venäjä purkivat YYA-sopimuksen v. 1992 keskinäisellä noottien vaihdolla.

Niin kauan kuin Suomi noudattaa salaista lisäpöytäkirjaa, Suomella ei ole Venäjän taholta mitään pelättävää.

Tontut, homo nanus ovat ihmisen lähisukulaisia, pieniä ja ketteriä. Taitavia piileskelijöitä ja kärsivällisiä tarkkailijoita. Kokeneina salaisuuksien vartijoina tontut ovat taitavia urkkimaan muiden salaisuuksia.  Mikään salaisuus ei ole turvassa, jos tontut laitetaan asialle.

Tonttujen avulla Venäjä on kerännyt aineistoa kaikista maailman taloudellisista ja poliittisista johtajista. Aina kun tonttusalaliitto on uhannut paljastua, toimittaja on löytänyt yöpöydältään kirjekuoren, jonka sisältöä hän ei missään tapauksessa ole halunnut julkisuuteen.

Jopa Yhdysvaltojen presidentistä tontut ovat keränneet niin raskauttavaa materiaalia, että hän on valmis tekemään mitä tahansa pitääkseen sen salassa, vaikka repimään maan ideologisesti kahtia ja tuhlaamaan valtion rahat turhaan rajamuuriin teiden ja ratojen kunnostamisen asemesta.

Yhdysvaltojen viime aikojen poliittisen tilanteen luulisi riittävän vakuuttamaan epäileväisimmänkin tuomaan, että jokin salaliitto on kaapannut maassa vallan. Ja sitten on tietysti Brexit, johon tontut ovat ilmiselvästi sekaantuneet. Mikään muu ei pysty selittämään Iso-Britannian poliittista kaaosta.

Back to the Past

Äänestä Suomi Takaisin! Make America Great Again! Kaksi esimerkkiä siitä, mikä itseäni menneitä aikoja ihannoivassa konservatiivisessa populismin alalajissa hämmentää. Vaalikoneissakin kysytään perinteisistä arvoista, vaikka kukaan ei ole niitä määritellyt.

Niin kuin maailma ei olisi nyt parempi paikka elää kuin koskaan ennen, etenkin suomalaiselle. Elämme pidempään kuin ennen, voimme matkustaa vapaammin kuin koskaan, voimme opiskella, nauttia kulttuurista, elää enemmän kuin ennen. Syömme paremmin kuin koskaan ennen (ainakin lihan kulutuksen perusteella). Suomalaiset voivat olla vapaammin oma itsensä kuin koskaan aiemmin, ja rakastamansa ihmisen kanssa voi mennä naimisiin siitä riippumatta, mitä sukupuolta hän sattuu olemaan. Suomessa tehdään henkirikoksia vähemmän kuin koskaan ennen, ja väkivaltarikollisuuskin on kääntynyt laskuun.

Pahaa pelkään, että nimenomaan tätä aikaa, 2000-luvun alkua haikaillaan tulevaisuudessa Suomen kultakautena, Utopiana, kun ilmastonmuutos ei ollut vielä pilannut Suomen luontoa eikä suomalaisten tärkein elinkeino ollut aasialaisten turismi.

Abraham Orteliuksen Utopian kartta, noin 1595.

Monet meistä pelkäävät muutosta, jopa muutosta parempaan. Siihen pelkoon on poliitikon helppo iskeä. Itsekin pelkään ilmastonmuutosta, mutta se ei katoa mihinkään, vaikka kuinka palaisimme 1960-luvulle, tai mikä se konservatiivien ihannevuosikymmen onkaan. Aika ennen kännyköitä ja tietokoneita, kun tehtaalta sai töitä ilman koulutusta, kun vähemmistöt tiesivät pysyä piilossa, sukupuolet tiesivät paikkansa, ja puolisonkin sai laillisesti raiskata.

Ainakin vaalilauseiden perusteella konservatiivipopulisteja voi hyvällä syyllä kutsua menneisyyspuolueiksi. Itse rakennan ennemmin tulevaisuutta, vaikka saankin jatkuvasti kuulla esittämieni tulevaisuuksien olevan epärealistista haihattelua.

Hyvä esimerkki on keskustelu autojen ilmastopäästöjen vähentämisestä moottori- ja polttoainetekniikan avulla. Jo se, ettei tankkiin loroteltaisikaan enää fossiilidieseliä, tuntuu olevan joillekin liikaa.

Yhä uudelleen saan kuulla vastaväitteen, ettei kaikilla ole varaa uuteen sähköautoon. Totta, kaikilla ei ole varaa minkäänlaiseen uuteen autoon. Juuri siksi on tärkeää, että ne joilla on varaa, ostavat nyt uuden sähkö-, hybridi- tai biokaasuauton. Silloin 2020/30-lukujen taitteessa markkinoilla on myös käytettyjä nolla- ja vähäpäästöisiä autoja, joihin jo useammilla on varaa.

Ehkä insinööritaustastani johtuen monet pyörittelemäni tulevaisuudet liittyvät teknologiaan. Esimerkiksi vanhustenhoidon laatua olisi mielestäni mahdollista parantaa teknologian avulla merkittävästi. Joka tapauksessa teknologian kehitys on lähivuosikymmeninä erittäin nopeaa, mikä vaikuttaa väistämättä myös Suomen tulevaisuuteen.

Esimerkiksi vaaliväittelyissa on käytetty paljon aikaa henkilöautojen moottoreihin, vaikka paljon suurempi liikenteen murros on jo tulossa. Kun autonomiset robottiautot yleistyvät, liikenteen rakenteet muuttuvat dramaattisesti. Liikkuminen muuttuu palveluksi. Silloin kenenkään ei enää kannata seisottaa kallista omaa autoa vielä kalliimmassa parkkiruudussa, kun robottiauton saa ovelle muutamassa minuutissa paljon halvemmalla. Vanhat manuaaliautot katoavat nopeasti liikenteestä. Ei siksi, että ne kiellettäisiin vaan siksi, että ihmiset eivät yksinkertaisesti halua tuhlata rahaa omaan autoon.

Samalla katoavat liikenteestä myös vanhat polttomoottorit. Paljon nopeammin kuin olemme uskaltaneet ajatella.

Lopuksi on pakko tunnustaa, että yhdessä asiassa olisin valmis kääntämään kelloa hieman taaksepäin, vaikka vuoteen 2000. Silloin suomalaiset kuluttivat lihaa keskimäärin 69,2 kiloa vuodessa. Vuonna 2017 kulutus oli jo 81,0 kiloa. Meidän hampaamme ja ruoansulatuksemme kertovat, että ihminen on luonnostaan kasvispainotteisen sekaravinnon syöjä, ei pelkkää lihaa syövä petoeläin.

Tagged with: ,

Digitaalisesti esteetön Suomi

Vaaliblogi 7

Suomi digitalisoituu vauhdilla, ja yhä useampi palvelu siirtyy verkkoon. Puhelimeenkin vastaa robotti, joka ehkä saa selvää paikallisesta murteesta.

Digitalisaation edelläkävijämaassa Tanskassa ollaan jo niin pitkällä, että kansalaiset ja yritykset on lailla määrätty asioimaan viranomaisten kanssa vain sähköisesti. Vain 10 prosentille tanskalaisille on annettu erivapaus asioida edelleen paperilla.

40 merkin braille-näyttö avaa internetin myös näkövammaiselle.
CC BY-SA 3.0 Sebastien Delorme

Vauhtisokeudessamme me olemme unohtaneet, että suurelle osalle suomalaisista tietokoneen käyttö ei ole itsestäänselvyys. Yhdellä näkö on niin heikko, ettei pientä tekstiä näe. Toisella hiirikäsi tärisee liikaa. Kolmas ei pysty lukemaan kiemuraista virkakieltä. Joka viidennellä työikäisellä Eurooppalaisella on jokin vaiva, joka edellyttää esteettömiä ratkaisuja.

Me osaamme jo jättää kynnykset pois ja rampittaa portaat, mutta sähköisten palveluiden esteettömyys ja saavutettavuus on edelleen lähes ylivoimaista. Valitettavan harvat viranomaisten tai yritysten sähköiset palvelut täyttävät esteettömyysstandardien vaatimukset.

Usein palveluita ei ole kehittämässä tai testaamassa yhtäkään vanhaa tai tavalla tai toisella esteellistä henkilöä. Tulokset näkyvät esimerkiksi eduskuntapuolueiden nettisivuilla. Kaikkia ei selvästikään ole suunniteltu esimerkiksi suurennettaviksi, jotta huononäköinen pystyisi käyttämään niitä. Vain parin puolueen sivut skaalautuivat kunnolla, ja vain RKP:n sivut toimivat suurennettuina hyvin.

Ja mitä selkokieleen tulee, esimerkiksi meidän Vihreiden sivuilta löytyy kyllä suomea, ruotsia, englantia ja venäjää, mutta ei selkokieltä. Selkokeskus on koonnut viime kuntavaalien selkokieliset vaaliohjelmat yhdelle sivulle. Näistä eduskuntavaaleista en vastaavaa koostetta ole vielä löytänyt.

Noin 500 000 suomalaisen arvioidaan hyötyvän selkokielestä. Siinä joukossa olisi tarjolla monta ääntä puolueelle, joka osaa ilmaista tavoitteensa myös selkokielellä. Esimerkiksi Kokoomuksen Verkkouutisista löytyy kyllä mielenkiintoinen artikkeli selkokielestä, mutta “Kokoomus selkokielellä” -sivu on jostain syystä kadonnut puolueen sivuilta.

Kun perinteistä palvelua on yhä vaikeampi saada, suuri osa väestöstä uhkaa syrjäytyä yhteiskunnan ulkopuolelle pelkästään siksi, ettei pysty käyttämään sähköisiä palveluita. Jokainen meistä on jossain elämänsä vaiheessa jollain tapaa toimintarajoitteinen!

Viranomaisten ja keskeisten yksityisten sähköisten palveluiden on oltava esteettömiä, ja kaikki tärkeät tiedot on oltava saatavilla selkokielellä. Jos vapaaehtoinen esteettömyyden parantaminen ei etene, on oltava valmis laatimaan velvoittavaa lainsäädäntöä ja valvomaan jo olemassaolevan lainsäädännön toteutumista. Perustuslaki edellyttää, että julkisten palveluiden on oltava kaikkien käytettävissä. Palvelun sähköisyys ei anna perustuslaista erivapautta.

Puolueet voisivat olla sähköisen esteettömyyden edelläkävijöitä. Esimerkiksi 500 000 selkokieltä lukevan potentiaalisen äänestäjän luulisi kiinnostavan.

Tagged with: ,

Danten uusi helvetti

Dante Alighierin 1300-luvulla kirjoittama Jumalainen näytelmä -runoelma tunnetaan parhaiten Helvetin kuvauksestaan. Danten Helvetti on jaettu yhdeksään piiriin, joista kussakin eri synteihin syyllistyneitä kidutetaan iankaikkisesti kuhunkin syntiin soveliaalla tavalla. Esimerkiksi toisessa piirissä lihan himoon sortuneet pyörivät myrskytuulten riepoteltavina, lähes koskettaen mutta eivät koskaan toisiaan saavuttaen, ja kuudennessa piirissä kerettiläiset makaavat tulisissa haudoissa.

Danten Helvetin synnit eivät enää herätä samanlaista järkytystä kuin 1300-luvulla. Säännöllistä lihan himoihin sortumista suorastaan suositellaan sen myönteisten terveysvaikutusten vuoksi, eikä kerettiläisyyskään pure, kun maailma on täynnä eri uskontoja ja lahkoja, jotka kaikki ovat toistensa mielestä harhaoppisia.

Lucifer ensimmäisestä täysin kuvitetusta Jumalaisen näytelmän painoksesta. Pietro di Piasi, Venetsia 1491.

Tarvitaan uusi Helvetti, jonka synnit ja rangaistukset edustavat paremmin tätä aikaa.

1. piiri eli limbo, jossa iankaikkisuutensa viettävät suhteellisen mukavasti kaikki ne hyvät ihmiset, jotka eivät eläessään tehneet mitään esimerkiksi syrjintää tai rasismia nähdessään.

2. piirillä vaeltavat iankaikkisesti itseään muita parempina pitäneet ihmiset siitä riippumatta, perustuiko luulo sukupuoleen, uskontoon, ihonväriin, rahaan, politiikkaan tai muuhun vastaavaan. “Parempien” ihmisten lisäksi toisella piirillä on vain peilejä. Kaikkialla on peilejä, joihin he yrittävät olla katsomatta. Peileistä nämä paremmat ihmiset näkevät itsensä juuri niinä ihmisinä, joita paremmiksi ovat itsensä elämässä kuvitelleet.

3. piirissä piinataan pikavippibisneksellä rikastuneita. He viettävät ikuisuutensa sosiaalityöntekijöinä, jotka setvivät pikavipeillä elämänsä ja taloutensa sotkeneiden ihmisten asioita: Hoitavat vuokrarästejä, laativat maksusuunnitelmia, maksavat erääntyneitä sähkölaskuja, että kotiin saadaan taas sähköt. Mutta ei veronmaksajien vaan omilla rahoillaan.

4. piirillä juoksevat ikuista cooperin testiä vanhakantaiset liikunanopettajat, jotka käyttivät kunujakoa kömpelöiden lasten nöyryyttämiseen. Välillä cooper keskeytetään, ja opettajat pelaavat jääkiekkoa lajin historian pahimpia “poliiseja” vastaan muistaakseen niitä luistelutaidottomia oppilaitaan, jotka pakottivat liikuntatunneilla pelaamaan jääkiekkoa sitä aktiivisesti harrastavia luokkatovereitaan vastaan.

5. piirillä vaeltavat nettitrollit. Heidän ympärillään pörrää isoja rumia kärpäsiä, jotka vastaavat kaikkeen mitä he sanovat huutaen esimerkiksi: “Te ja teidän kommarilaumanne olette yhteistoimintaHUORIA, joita on aika rankaista rikoksistanne lapsiamme kohtaan. Kovin ottein.” [suora lainaus nettipalautteesta]

6. piirillä kärsivät johtavat rokotekriitikot, joiden nettivideot ovat saaneet vanhemmat jättämään lapsensa rokottamatta. Heidän iankaikkisuutensa kuluu lapion varressa, kaivaen hautoja lapsille, jotka ovat kuolleet rokottamalla estettävissä oleviin sairauksiin kuten tuhkarokkoon tai kurkkumätään. Ja jokaisella vainajalla on heidän oman lapsensa kasvot.

7. piirillä hikoilevat iankaikkisesti ilmastodenialistit, joiden vastaväitteet lykkäsivät ilmastonmuutoksen torjuntaa. Ilmastodenialistit ovat kaulaansa myöten suurissa kattiloissa, joiden veden lämpötila nousee vähä vähältä aina vain kuumemmaksi. Tulta kattiloiden alla pitävät pikku pirulaiset hoilaavat kuorossa: “Tämä on vaan ihan luonnollista lämpötilan vaihtelua.”

8. piirin homeisissa hökkeleissä värjöttelee niiden rakennusliikkeiden johto, joiden rakentamien talojen sisäilmaongelmat ovat sairastuttaneet tuhansia koululaisia ja hoitohenkilökuntaa. 8. Piirin ilma on sakeana homeitiöistä ja kemikaaleista, eivätkä urakoitsijat pysty vetämään kunnolla henkeä ilman kouristelevia yskänkohtauksia.

Helvetin 9., sisimmän piirin ikuisessa hämärässä piileskelevät groomaajat, lasten seksuaaliset nettisaalistajat, jotka saavat yhä uudelleen ja uudelleen kokea, miltä saaliin osa tuntuu. Piiriä kiertävällä  parvella heidän uhrinsa nauttivat harpunsoitosta ja pikku purtavista, seuraavat tapahtumia alapuolellaan ja hurraavat aina kun iso karvainen demoni saa groomaajan kiinni ja raahaa tämän luolaansa.

Tagged with: