Valtiovarainministeriön degrowth-ohjelma

Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön. Siinä ensimmäinen ajatukseni kun luin uutiset ministeriön viranhaltijoiden evästyksistä vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Jo se on erikoista, että viranhaltijat raamittavat vaalien alla, mistä poliitikkojen on sopivaa puhua. Ettei vaan kukaan esittäisi vaalikeskusteluissa mitään uutta ja yllättävää. Perinteisestihän viranhaltijat valmistelevat ja panevat toimeen poliitikkojen päätökset. Ei toisin päin.

Yksisilmäinen talouskuri voi keikuttaa myös yhteiskuntarauhaa. CC BY-SA 2.0 William Murphy.

Valtiovarainministeriön pääviesti on, että Suomen on leikattava, supistettava ja karsittava, tai hukka perii. Ilman tiukkaa talouskuria emme selviä kestävyysvajeesta eli nopeasti eläköityvän väestön hoidosta ja eläkkeistä.

Miten tämä liittyy punaviherhippeihin? Siten, että lääkkeeksi Suomen valtiontalouden haasteisiin tarjotaan austerity-hengessä pelkkiä leikkauksia, ei investointeja tuottavuuteen ja talouskasvuun. Valtiovarainministeriö on siis omaksunut myyttisiin punavihreisiin usein liitetyn talouskasvukriittisen degrowth-liikkeen aatteet. Leikkaukset ilman investointeja eivät johda rakennemuutokseen ja kasvuun vaan näivettymiseen.

Valtiontalouden reunaehdot on tietysti syytä pitää mielessä myös vaalikentillä, mutta näiden valtiovarainministeriön evästysten mukaan valtion tulisi toimia kuin yrityksen, joka vastaa kilpailuun vain karsimalla toimintojaan, ilman investointeja tulevaisuuteen.  

Tagged with: ,
One comment on “Valtiovarainministeriön degrowth-ohjelma
  1. anonyymi says:

    Sinällään ihan oikein, että virkamiehille ei kuulu raamittaa vaalikeskustelua. Asiaan taitaa löytyä kättä pidempää jo valtiojärjestyksestä..
    Valitettavasti vain valtiovarainministeriö on oikeassa. Kiitos euron, vakaussopimuksen ja Saksan kauppataseen ylijäämien, valtionbudjetin alijäämiin ei voi oikein reagoida kuin leikkaamalla. Verojakaan ei voi oikein nostaa kuin oikeistolaisittain köyhiä kurittamalla, kiitos eurooppalaisen verokilpailun ja rahan vapaan liikkumisen. Kumpikin vaihtoehto on demokratiassa ongelmallinen, koska se nostaa valtaan populisteja ja fasisteja, jotka lupaavat kansalle muutakin kuin vyönkiristystä ja hyvinvointivaltion alasajoa. Jotain parempaa pitäisi keksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.