Kaikki mitä et halunnut tietää teinien ajoneuvoista

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa pääsee ja joutuu keskustelemaan ajokorteista ja ajoneuvoluokista.

Ehkä olemme puhuneet niistä vuosien varrella vähän liikaakin, vai pysyykö joku enää kärryillä siitä, mitä ajoneuvoluokkaa milläkin ajokortilla saa ajaa?

Fordson-traktori n. vuodelta 1921 (Public domain, The American Library of Congress)

Viime kuukausina ovat puhuttaneet erityisesti ns. mopoautot ja nopeusrajoitetut pienet henkilöautot, joista on kaavailtu nuorille mopoautoa turvallisempaa ajoneuvoa koulu- ja treenimatkoille.

Käytännössä asetelma ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertainen. Jo nykyään 15-vuotiaat voivat saada ajokortin kolmeen eri ajoneuvoluokkaan: Mopoihin, mopoautoihin ja traktoreihin. Sitä voisi kuvitella, että mitä vaativampi ajoneuvo, sitä tiukemmat ajokorttivaatimukset, mutta…

      Mopo   Mopoauto  Traktori T3b
Max nopeus 45km/h  45km/h   40km/h  60km/h
Max teho  50cm3/4kW 50cm3/4kW
Max massa       350kg   3500kg  600kg
Ajokortti  AM/120  AM/121   T     AM/121
Opetus   4h EAS  4h EAS   4h EAS  4h EAS
Teoriakoe  kyllä   kyllä   kyllä   kyllä
Ajokoe   kyllä   kyllä   ei    kyllä

Huom!

 • Mopo voi olla joko kaksipyöräinen (ajoneuvoluokka L1e) tai kolmipyöräinen (L2e).
 • ‘Mopoauto’ eli virallisesti ns. kevyt nelipyörä (ajoneuvoluokka L6e).
 • Mopoautokortilla (AM/121) saa ajaa kevyen nelipyörän lisäksi traktoreita, myös T1b/T2b/T3b-luokan traktoreita, joiden maksiminopeus on 60 km/h.
 • Traktorikortilla (T) saa ajaa myös T1b ja T2b, mutta ei T3b-luokan traktoria.
 • EAS tarkoittaa ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutusta, joka kestää 4 tuntia.
 • Vanha LT-ajokortti oikeuttaa ajamaan sekä traktoria että mopoautoa.

Aina näiden nuorille sallittujen ajoneuvoluokkien erottelu ei ole aivan yksinkertaista. Esimerkiksi, osaisitteko liikenteessä päätellä, mitä ajoneuvoja nämä kolme ovat, ja millainen ajokortti kuljettajilla on?

Joka tapauksessa mopoautoja kauhistellessaan on hyvä muistaa, että 15-vuotias saa pelkällä teoriakokeella ajo-oikeuden traktoriin peräkärryineen. Kyllä se vähän käytetty Valtra aina uuden mopoauton voittaa.

Tagged with: ,
One comment on “Kaikki mitä et halunnut tietää teinien ajoneuvoista
 1. Pahoittelen, että puutu sanallakaan yhteiskuntamme polttavimpaan ongelmaan, traktorin ajolupiin.

  Luvatkaa mitä lupaatte, ja järjestäkää mitä valvontaelimiä ikinä lystäätte. Käsiteltävänä olevat tiedustelulait eivät vahvista sananvapautta, eivät varmenna Suomen kansalaisten tietoturvaa, eivät takaa salausalgoritmien laillisuutta tulevaisuudessa, eivät tue anonymiteettiä, eivät lupaa luottamuksellisuutta, eivätkä määrää, että kerätty tieto pysyisi yksinomaan Suomen viranomaisten käytössä.

  Joku sanoo nyt tähän että ei tietenkään, koska se ei ole tarkoituskaan, ja että tästä ei ollut nyt puhetta. Aivan oikein. Tästä ei ole päättäjien kesken vahingossakaan puhetta, minään hetkenä, milloinkaan, ilmoisna ikänä. Puheenaihe on sen sijaan kuinka voitaisiin leikkiä, että perustuslakia ei olisi olemassa. Tietosuojavaltuutetun verkkosivulla on vuosikausia lukenut suurin kirjaimin ”Sähköpostiviestinnän luottamuksellisuus ei kuulu tietosuojavaltuutetun toimialaan.” Hyvä. Kenelle sitten kuuluu?

  Tämä on siis ”turvallisuutta”, kuten skandaalimaisella törkeydellä lausuu Eduskunnan puhemies Paula Risikko. Kylläpä tunnenkin oloni turvallisemmaksi.

  Toisaalta myönnän kyllä, että tiedustelun jääminen omaan asialliseen käyttöömme on kaikkein turhin puheenaihe maassa, jossa poliisin luontoisetuihin sisältyy vilkaista koneelta satojen uteliaiden voimin, kuinka Mika Myllylä kuoli.

  Siitä ei ole kovin pitkä aika, kun ehdotettiin liikevaihtoverotuksen varjolla, että valtion on syytä tietää, mitä ulkomaisia lehtiä kukin tilaa. Sikäli kun muistelen, sellaista rekisteriä ei tosiaan ollut edes Kekkosen aikana. Rehellisemmät poliitikot lopettaisivat näpertelyn ja vaihtaisivat kerralla kansan, joka ei nauti heidän luottamustaan, koska sitä he kaikki todella haluavat, eivätkä mitään muuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.