Puheenvuoro seksuaalisesta häirinnästä

En saanut tämänpäiväisessa ajankohtaiskeskustelussa seksuaalisesta häirinnästä puheenvuoroa. Siksi julkaisen täällä puheenvuoron, jonka olisin pitänyt, jos olisin saanut kahden minuutin vastauspuheenvuoron. Onneksi edustaja Suna Kymäläinen nosti samaa teemaa esiin omassa puheenvuorossaan. Kiitos siitä!

Arvoisa puhemies!

Monen on ollut vaikea hyväksyä, miten laaja ilmiö seksuaalinen häirintä on.

Sellaisia tabut ovat, ne estävät meitä näkemästä asioita, joita emme halua nähdä.

Valitettavasti yhden tabun avaaminen ei tarkoita, ettei meille jäisi muita sokeita pisteitä.

Yksi tällainen sokea piste on poikiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö.

Monesta seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuneesta pojasta on viime päivinä tuntunut, ettei heidän kokemuksillaan ole merkitystä. Ettei heillä ole oikeutta sanoa… ‘me too’… vain koska he ovat poikia

Kyse ei ole marginaalisesta ilmiöstä.

Vaikka tytöt joutuvat poikia useammin seksuaalisen häirinnän uhreiksi, silti 8.-9.-luokkalaisista pojistakin 12 prosenttia on kouluterveyskyselyn (2017) mukaan kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana. Ja kouluissa … henkilökunta häiritsee poikia seksuaalisesti jopa enemmän kuin tyttöjä.

Me emme saa mitätöidä näiden poikien kokemuksia vain siksi, että he ovat poikia.

Kun eduskunnassa 10 vuotta sitten viimeksi keskusteltiin seksuaalisesta häirinnästä, järjestettiin seminaari, jotta ymmärtäisimme ilmiötä paremmin. Kuultu asiantuntija kertoi, miten eräältä pojalta oli hänen hyväksikäyttöään tutkittaessa kysytty, eikö se ollut vaan kivaa, kun täti vähän opetti.

… jos kuulostaa mahdottomalta … ja vastenmieliseltä … ja tekisi mieli kiistää, se on vain luonnollista. Juuri niin tabut toimivat.

Ei pidä ihmetellä, jos pojat eivät sano … me too … saati hae apua.

Siksi meidän aikuisten, meidän on varmistettava, että koulujen oppilashuollossa osataan tunnistaa kaikkien lasten, myös poikien kokema seksuaalinen häirintä.

Ei jätetä seksuaalisen häirinnän uhreja yksin. Ei edes poikia.

Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.