Tämä huolestuttava ilmiö tuhoaa media uskottavuuden

– Oletko aina jakanut median linkkejä väärin? Parempikin tapa on olemassa!

Opiskeluvuosina elätin itseään kirjoittamalla MikroBITTIin, C=lehteen, Pelit-lehteen ym. Niiden päätoimittajat ja toimitussihteerit koulivat ja kaulivat meistä parikymppisistä avustajista kirjoittajia, koska se vei pitkän päälle vähemmän aikaa kuin meidän kaikkien juttujemme uudelleenkirjoittaminen julkaisukelpoisiksi.

Muistan hyvin, miten paljon punakynää eräässä ensimmäisistä MikroBITTIin kirjoittamistani jutuista oli, kun löysin sen roskiksesta tekstin työstämisen jälkeen. Pyysin lehden silloista toimitussihteeriä neuvomaan, miten punaisen musteen kulutuksen saisi aisoihin, ja olen niistä oppitunneista edelleen kiitollinen.

Yksi tärkeimmistä meidän avustajien päähän taotuista periaatteista oli, että otsikon ja ingressin pitää vastata jutun sisältöä. Suurin osa lehden lukijoista lukee jutusta vain otsikon, hieman useampi ingressin tai kuvatekstit, ja pieni vähemmistö koko jutun. Siksi otsikko on niin tärkeä. Jos se antaa jutun sisällöstä väärän kuvan, valtaosalle lukijoista jää jutun aiheesta väärä käsitys.

Internetin klikkijournalismi on saanut monet perinteisetkin mediat rikkomaan hyvän otsikoinnin periaatteita. Otsikon ei enää tarvitse vastata jutun sisältöä, kunhan se kerää mahdollisimman suuren määrän klikkauksia. Usein otsikon klikkioptimoi eri toimittaja kuin jutun varsinainen kirjoittaja, joka on tutustunut jutun aiheeseen.

Toimitukset puolustavat klikkiotsikoita selittämällä, että varsinaisessa jutussa asiat on kerrottu oikein ja tasapuolisesti. Mutta suurin osa otsikon lukijoista kun ei koskaan lue sitä varsinaista juttua. Edes kaikki, jotka jakavat artikkeleita sosiaalisessa mediassa, eivät lue kaikkia jakamiaan tekstejä, vaan tekevät jakamispäätöksensä tunteita herättävien otsikoiden perusteella.

Onneksi kaikki mediatalot eivät enää seuraa pelkkiä klikkausten määriä, mikä toivottavasti näkyy ajan mittaan myös parempina otsikoina.

Sen verran tullut toimittajan hommia itsekin tehtyä, että tiedän toimittajien ottavan huonosti kritiikkiä vastaan. Kirjoittamiinsa juttuihin sitoutuu turhan vahvasti. Siksi vetoankin sosiaalisen median käyttäjiin ja toivon teidän malttavan lukea jakamanne jutut ennen niiden levittämistä.

Tagged with: , ,
2 comments on “Tämä huolestuttava ilmiö tuhoaa media uskottavuuden
 1. Tero Muhonen says:

  Media uskottavuus saakin tuhoutua, jos mediauskottavuus säilyy!

 2. Lauri Hirvonen says:

  Totta turiset

  Itsekkin noita mainitsemiasi lehtiä lukeneena huomasi pian,
  ketkä kirjoittaa terävästi, ketkä jaaritellen pikkuasian pitkäksi jutuksi.

  Myös tekniikka noina vuosina meni nopeasti eteenpäin, tämä tarkoittaa, että kirjoittajien piti todella olle ajantasalla, muuten lukijat heidät hylkäsivät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.