Onneksi jäimme jälkeen

Sukulaismies toimii yksityistien tienhoitokunnan puheenjohtajana. Koska tien osakkaat maksavat tienhoitokunnalle tienpidosta, paikallinen Nordea (lähin konttori 20 km päässä) lähetti kirjeen ja tiedusteli, mihin tienhoitokunnan tiliä käytetään, mistä tilille tulee rahaa ja kuka sitä käyttää. Tiedot voi ilmoittaa netissä.

Kyse on sinänsä ihan perustellusta lakisääteisestä harmaan talouden, veronkierron ja rahanpesun estämisestä. Mutta se käytännön toteutus.

Ensinnä pankki olettaa kaikilla olevan nopea nettiyhteys ja osaavan käyttää nettiselainta muuhunkin kuin sähköpostin lukemiseen ja verkkopankin käyttämiseen.

Todellisuudessa tilanne on toinen. Jo monisivuinen nettilomake oli niin raskas, että sen täyttäminen pätkivän “4G”-yhteyden yli oli lähes ylivoimaista, koska hitaan nettiyhteyden vuoksi lomakkeen vasteajat olivat jopa kymmeniä sekunteja. Kiinteät puhelinlinjat on kyliltä purettu jo aikoja sitten ja korvattu mobiililiittymillä.

Olen pohtinut, pitäisikö teleoperaattorit velvoittaa antamaan alennusta heikosti toimivien mobiililiittymien haltijoille. Jos yhteys on myyty esimerkiksi 4G-liittymänä, mutta 4G ei liittymän haltijan kotona toimi kunnolla edes ulos sijoitetulla lisäantennilla, onko oikein laskuttaa siitä toimivan 4G-liittymän hinta?

Toiseksi pankki olettaa kaikilla olevan älypuhelin tai skanneri, jolla voi ottaa kuvan henkilöasiakirjasta, jolla tilin käyttäjä todistaa olevansa se henkilö, joka hän väittää olevansa. No kun ei ole! Siis älypuhelinta. Ja kun minua sukuloidessa pyydettiin ottamaan ajokortista kuva ja lähettämään se sähköpostissa… se hieman kesti… sekä lähettäminen että vastaanottaminen… koska paikallinen “4G” on tosiaan hieman hidas.

Kolmanneksi pankki olettaa kaikkien omistavan kuvankäsittelyohjelman ja osaavan muokata kuvatiedostoja. Ajokortista piti lähettää kuva molemmista puolista, mutta nettilomakkeella saattoi lähettää vain yhden kuvatiedoston. Lomakkeen täyttäjän tulee siis yhdistää ajokortin molemmilta puolilta otetut kuvat yhdeksi kuvaksi.

Neljänneksi pankki kuvittelee kaikkien ymmärtävän, mitä nettilomakkeella käytetty pankkijargon tarkoittaa. Esimerkiksi, kuinka läheinen omainen kansanedustajan tulee olla, että hänet täytyy ilmoittaa ”poliittista valtaa käyttäväksi sukulaiseksi.”

Suomi on jäänyt digitaalisissa palveluissa Viron ja Tanskan kaltaisista edelläkävijämaista jälkeen. Ja hyvä että olemme jäljessä, jos emme kykene Suomessa kehittämään tätä helppokäyttöisempiä ja varmatoimisempia digitaalisia palveluita!

Tagged with: ,
3 comments on “Onneksi jäimme jälkeen
 1. nsaspy says:

  en tiedä mistä pankista on kysymys mutta jätän tuon mysteeriksi.

  olen kuullut juttua nordeasta (jossa olen valitettavasti asiakas) että se tekee ihan perusjärjettömiä kysymyksiä joissakin tilanteessa eikä kerro tarkennuksiakaan mitä ne tarkoittaa esim just tuo “poliittista valtaa käyttäväksi sukulaiseksi”.

  pankkikonttori 20km päässä, hmm. ennen nordea oli joka kylällä ja kulmalla mutta nykyään enemmänkin 200km päässä.

  seurailen operaattori foorumeita ja voi karkeasti sanoa että suomessa lte (4g) ja umts (3g) verkot alkaa olee ruuhkautuneet eikä kapasiteetti riitä. ongelma voi olla pahempi kaupunki alueilla koska siellä on massakäyttäjät mutta alueellisia poikkeuksia on paljon. syitä tähän on haluttomuus panostaa piuhallisiin tekniikoihin esim valokuituun ja hinnatkin piuhallisissa tekniikoissa on yleensä korkealla. joka ajaa käyttäjiä mobiilipuolelle, vaikka käyttäjä pitäisikin kiinni ylihintaisesti piuhallisesti netistä (niin kuin minä ja käy kukkarolle) niin vähän väliä kuulee että operaattori kiskoo piuhat irti ja eikä tuo edes valokuitua tilalle.

  (gsm/umts/lte vs. 2g/3g/4g olen enimmäkseen päättänyt välttämään 2g/3g/4g termejä koska ovat markkinointi ja jopa valehtelu termejä. esim. usa:ssa operaattorit ovat alkaneet puhumaan 5g:sta joka todellisuudessa on paranneltu lte mutta tästä joskus toiste)

  jjjk: “koska hitaan nettiyhteyden vuoksi lomakkeen vasteajat olivat jopa kymmeniä sekunteja”
  onkohan valunut gsm (2g) pohjaisille verkoille, tai masto tukossa.

 2. nsaspy says:

  olitkin ilmoittanut sittenkin pankin nimen, vaikka luin alusta loppuun.

  olen jokseenkin huolissaan suomen tilanteesta monella sektorilla mutta vain mainitsen pari.

  suomi on alkanut jäädä jälkeen teknologia kehityksessä, esim netin saatavuus ja laatu ei ole hyvällä mallilla niin kuin jo sivusin edellisessä viestissä. teknologia osaamista varmaan vielä löytyy mutta en tiedä missä suomessa asiat olisi hyvin. esim en tiedä mitään merkittävää teknologia jättiä suomesta enää.

  muita asioita mitkä myös laahaa ovat esim kilpailukykyinen talousjärjestelmä, sote-uudistus (josta voi tulla jopa floppi), koulutusjärjestelmän taso. infrastruktuuri esim olen kuullut että sähköverkko ei ole hyvässä kunnossa.

  asioita ei korjata sillä että kuvitellaan kuinka hyvä suomi on, itse asiassa se on jopa tuhoisaa. minulla ei nyt ole merkittäviä korjaus ehdotuksia mutta voidaan aloittaa sillä että tehdään realistinen arvio nykytilanteesta, esim tuo netin huono laatu ja saatavuus.

  vaikka asiat ei ole kunnossa muissakaan länsi-maissa niin alkaa tuntua että suomi valuu ajalle kun suomi oli suomettunut, kehittyväksi valtioksi.

 3. Niin, te siellä kansanedustuslaitoksessa ette tietenkään ole siinä asemassa, että voisitte käskeä lailla esim. Nordeaa lopettamaan asiakkaidensa kiusaamisen, joka ilmenee siten että kahdesti vuodessa pitää koko yhdistyksen voimin toimittaa pankille henkilöllisyystodistus, dna-näyte, kakkanäyte, kolmella veripisaralla sinetöity vakuutus siitä että henkilö vakuuttaa olevansa se joka hän kuvittelee olevansa, ja polaroidilla otetut lähikuvat genitaaleista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.