Valtuustopuhe pysäköinnin laskentaohjeesta

APJ

Me olemme tottuneet ottamaan oppia menneisyydestä, kun me teemme päätöksiä esimerkiksi asemakaavoista, katusuunnitelmista tai pysäköinnistä.

Enää se ei ole kuitenkaan mahdollista. Tänään, täällä päätettävät pysäköintijärjestelyt tulevat käyttöön vuosikymmenen vaihteessa, ja ovat sen jälkeen käytössä vuosikymmenten ajan.

Ja jo ensi vuosikymmenellä tieliikenne muuttuu radikaalisti. Ja kun liikenne muuttuu, muuttuu myös pysäköinti.

Tutun ja turvallisen menneisyyden asemesta – meidän on uskallettava katsoa tuntemattomaan tulevaisuuteen.

Jos me katsoisimme nyt menneeseen, me olisimme kuin moottoritietä rakentavia hevoskuskeja, jotka eivät olisi autoa koskaan nähneetkään. Me päällystäisimme Tarvontien mukulakivillä.

Kun ajaminen 20-luvulla siirtyy ihmisiltä tekoälyille, kaikki muuttuu. Nykyisin autot seisovat 95% ajasta käyttämättöminä parkkipaikoilla. Hirmuista autojen ja tonttimaan tuhlausta.

Kun auto ajaa itseään, ei ole mitään mieltä seisottaa sitä käyttämättömänä. Autoja ei enää omisteta, liikkumisesta tulee palvelu. Murto-osa nykyisestä autokannasta riittää hoitamaan nykyiset liikkumistarpeet.

20-luvulla myös päivittäistavaraostokset siirtyvät verkkoon. Virolaisten kehittämä lähettirobotti tuo jo Lontoossa ja Washingtonissa ostokset kotiovelle. Kuka haluaa tuhlata elämäänsä hakemalla itse ostoksensa kaupasta kotiin?

20-luvulla myös etätyö jatkaa yleistymistään. Esimerkiksi Espoon kaupunki on tänä vuonna laajentamassa työntekijöidensä etätyömahdollisuuksia. Kuka haluaa tuhlata elämäänsä työmatkoihin?

Sitä paitsi, ruotsalaisen tutkimuksen mukaan yli 45 minuutin työmatka nostaa avioeron todennäköisyyttä 40%.

APJ

Yhdessä nämä trendit tarkoittavat ajoneuvojen määrän laskua ja parkkipaikkojen katoamista keskustoista ja lähiöistä. Liikkumispalveluiden robottiautot yöpyvät teollisuusalueiden lataushalleissa.

En väitä, etteikö pysäköintipaikkoja enää 20-luvulla tarvittaisi. Niiden tarve kuitenkin laskee nopeasti.

Siksi, aina kun me päätämme pysäköinnin periaatteista, pysäköintipaikkojen laskentaohjeista ja pysäköinnin kehittämisohjelmista, meidän on muistettava tieliikenteen nopea murros. Meidän on samalla päätettävä, mihin keskustojen tyhjeneviä parkkihalleja, lähiöiden pysäköintikenttiä ja metroasemien liityntäpysäköintiluolia käytetään 2030-luvulla.

Tagged with: , ,
One comment on “Valtuustopuhe pysäköinnin laskentaohjeesta
  1. ? says:

    Mieleeni tuli eräskin joka seisotti ruotsin rekisterissä olevaa autoa eduskunnan parkkihallissa.

2 Pings/Trackbacks for "Valtuustopuhe pysäköinnin laskentaohjeesta"
  1. […] Jyrki Kasvi (Vihr.) puolestaan valotti valtuustoa tieliikenteen nopeasta murroksesta ”Kun auto ajaa itseään, ei ole mitään mieltä seisottaa sitä käyttämättömänä. Autoja ei enää omisteta, liikkumisesta tulee palvelu.” Hän valmisti valtuustoa siihen, että kun murroksen jälkeen pysäköintipaikkojen tarve laskee nopeasti, niin pitäisi miettiä mihin keskustojen tyhjeneviä parkkihalleja, lähiöiden pysäköintikenttiä ja metroasemien liityntäpysäköintiluolia käytetään sen jälkeen. […]

  2. […] sen, miten ymmärrämme joukkoliikenteen ja yksityisautoilun jo lähivuosien aikana. Jyrki Kasvi puhui tilaisuudessa älyliikenteen mahdollisuuksista. 10 vuotta sitten ajateltiin, että älyliikenne […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.