Ilmastosotien aika on alkanut

Syyrian sisällissotaa kutsutaan maailman ensimmäiseksi ilmastosodaksi.

Syyriaa 2000- ja 2010-luvuilla koetelleet lämpöaallot ja kuivuus olivat merkittävä tekijä Syyrian sisällissotaan johtaneen epävakauden taustalla. Sisällissotaa edeltävinä vuosina 85% karjasta oli kuollut, 75% maatiloista oli hylätty, ja 1,5 miljoonaa syyrialaista oli joutunut muuttamaan pois asuinkelvottomaksi muuttuneilta alueilta.

Syyrian kuivuus on pahin ainakin 900 vuoteen!

Perinteinen tunisialainen leipä. CC 4.0 SA BY Meriemou.

Itse asiassa koko arabimaailmaa Marokosta Jemeniin vuosina 2010-11 ravistelut Arabikevät oli ainakin osittain ilmastonmuutoksen seurausta.

Arabikevät lähti liikkeelle 17. joulukuuta 2010 alkaneesta Tunisian vallankumouksesta, ja levisi nopeasti moniin arabimaihin. Sitä edelsi raju leivän hinnan nousu Tunisiassa ja monissa muissa arabimaissa, mikä johti ensin mielenosoituksiin ja mellakoihin, ja lopulta vallankumouksiin.

Mistä leivän hinnan nousu johtui?

Arabimaat ovat riippuvaisia tuontiviljasta, ja Venäjä on perinteisesti ollut arabimaille keskeinen vehnän toimittaja, Tunisian merkittävin vehnän tuontilähde. Kesällä 2010 Venäjälle iski poikkeuksellinen kuivuus, joka tuhosi suuren osan sadosta, ja pakotti Venäjän lopettamaan vehnän viennin. Maailmanmarkkinoilta ei löytynyt riittävästi kohtuuhintaista vehnää korvaamaan Venäjän vientiä, ja leivän hinta nousi rajusti.

Globaalissa maailmassa Venäjän (tai Australian tai Kanadan tai …) huono sato näkyy nopeasti ruokapöydissä kaikkialla maailmassa.

Venäjän kesän 2010 kuivuuden arvioidaan johtuneen ainakin osaksi ilmastonmuutoksesta. Jatkossa, ilmastonmuutoksen edetessä, vastaavia, ruoan hinnan noususta johtuvia levottomuuksia, sotia ja pakolaiskriisejä nähdään varmasti lisää. Sitä enemmän, mitä ponnettomammin ilmastonmuutosta torjumme.

Ilmastonmuutosta ei voi enää perua, siksi meidän on sen hidastamisen lisäksi investoitava globaaliin huoltovarmuuteen, esimerkiksi kansainvälisiin viljan huoltovarmuusvarastoihin. Muuten kadot merkittävillä ruoan tuotantoalueilla johtavat yhä uusiin levottomuuksiin, sotiin ja pakolaiskriiseihin. Sillä kuten on tapana sanoa: ”Sivistys on vain kolmen aterian päässä anarkiasta.”

Globaalin huoltovarmuuden lisäksi meidän on luotava toimintatavat miljoonien ihmisten hallituksi evakuoimiseksi alueilta, jotka ilmastonmuutos tekee pysyvästi elinkelvottomiksi. Vaihtoehtona suunnitelmalliselle uudelleenasuttamiselle ovat hallitsemattomat kansanvaellukset ja pakolaiskriisit. Valinta on meidän.

Vaikka nationalismi ja isolationalismi nousevat maailmalla, juuri nyt meidän on kyettävä globaaliin yhteistyöhön, jos haluamme rajoittaa ilmastonmuutoksesta johtuvia kriisejä ja hallita niiden seurauksia.

Tagged with: , ,
One comment on “Ilmastosotien aika on alkanut
  1. anonyymi says:

    Viljan huoltovarmuusvarastot eivät toisaalta ole mitenkään ongelmattomia. Käsittääkseni esimerkiksi EU:n varastoista Afrikkaan myytävä (vanheneva) vilja polkee siellä hintaa ja aiheuttaa ongelmia ensin sikäläisille viljelijöille ja sitä kautta aiheuttaa siellä nälänhätää ja huoltovarmuusongelmia. Mutta toisaaltahan maailman nälänhätä on pohjimmiltaan poliittinen kysymys ellemme sitten myönnä kapitalistisen talousjärjestelmän karanneen käsistä ja ottaneen niskalenkin valtionhallinnoista globaalisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.