Rigged!

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja on ruodittu jo monesta näkökulmasta. Yksi kysymys on kuitenkin jäänyt avoimeksi. Kuinka paljon Demokraattisen puolueen sähköpostijärjestelmään tehty tietomurto ja sähköpostien julkaisu WikiLeaksin kautta vaikutti vaalitulokseen?

Vaalitulos oli monissa avainosavaltioissa hyvin tiukka. Vaikka Trump voitti valitsijamiesten selvän enemmistön, Clinton sai yhteensä enemmän ääniä. Pienilläkin asioilla saattoi siis olla suuri merkitys.

Demokraattisen puolueen vuodettuja sähköposteja ruodittiin julkisuudessa, ja Trump käytti niitä hyväkseen omassa vaalikampanjassaan. Venäjän tiedusteluviranomaisten osallisuutta on spekuloitu pitkään, sillä nimenomaan venäläisten hakkeriryhmien tiedetään suosivan tietomurrossa käytettyjä työvälineitä ja menetelmiä. Viimeksi tähän viittasi Putinin hallintoa lähellä oleva venäläinen politiikan tutkija Sergei Markov.

Kyse ei ole vain väitteistä, sillä julkaistuista dokumenteista on löytynyt viitteitä mm. siitä, että niitä on editoitu tietokoneella, jonka oletuskielenä on venäjä. Joka tapauksessa WikiLeaksin kautta julkaistuja sähköposteja on siis ilmeisesti muokattu ennen julkaisua, ja todennäköisesti muokkaus on tehty Venäjällä.

Toki voidaan kysyä, tukiko Venäjän syyttäminen tietomurrosta Clintonin vaalikampanjaa enemmän kuin sähköposteista löytyneet tiedot auttoivat Trumpin kampanjaa? Toivon, että joku amerikkalainen politiikan tutkija pohtii myös tätä.

Joka tapauksessa olemme siirtyneet aikaan, jossa vaalituloksiin pyritään vaikuttamaan myös tietomurtojen ja –vuotojen avulla. Se on otettava huomioon myös täällä Suomessa.

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.