Puhe Raide-Jokerin hankesuunnitelmasta Espoon valtuustossa

APJ, hyvät valtuutetut

Moni ihmettelee, miksi ihmeessä pääkaupunkiseudulla samaan aikaan rakennetaan metroa, remontoidaan sekä Kehä I:stä että Kehä III:sta ja kiirehditään vielä päätöstä Raide-Jokerin rakentamisesta.

Yksinkertaisesti siitä syystä, että pääkaupunkiseudun liikenneverkon kehittämistä on laiminlyöty pitkään. Liikenneverkko ei ole pysynyt väestön kasvun tahdissa, eikä muuttoliikkeen ennakoida hidastuvan.

Päinvastoin, kaupungistuminen on globaali megatrendi, joka vaikuttaa myös Suomen alueiden kehitykseen.

Pidimme siitä tai emme.

Nyt päätettävänä oleva Raide-Jokerin hankesuunnitelma herättää … ristiriitaisia tunteita.

Toisaalta ja toisaalta.

Mitä mieltä on sijoittaa raiteet Kehän ja Natura-alueen väliin, jossa linja palvelee lähinnä Maarinniityn lintutornin bongareita? Samalla paine rakentaa Elfvikin ja Kehä I:n välinen metsä kasvaa.

Toisaalta Otaniemessä ja Keilaniemessä Raide-Jokeri palvelee useampia matkustajia kuin Tapiolassa. Ja Aalto-yliopiston opiskelijoita valittu reitti palvelee erinomaisesti.

Toisaalta … ilman Raide-Jokeria Tapiolan keskusta uhkaa näivettyä, kun lännestä tulevat jäävät ostoksille Matinkylään ja pohjoisesta tulevat Leppävaaraan.

Mutta toisaalta ei saa unohtaa vanhaa totuutta, että paras on hyvän pahin vihollinen. Ei kannata vastustaa raideliikenteen kehitystä, vaikka linjaus ei olekaan omasta mielestä paras mahdollinen.

Sitä paitsi pikaraitiotie kehittyy orgaanisesti, toisin kuin esimerkiksi metro. Kokemukset eri puolille maailmaa rakennetuista pikaraitioteistä opettavat, että kun pikaraitiotie on kerran otettu käyttöön, se alkaa venyä ja haarautua.

Esimerkiksi Tukholman vuonna 2000 avattua Tvärbanan-pikaraitiotietä on laajennettu jo neljä kertaa, ja seuraava reitti avataan vuonna 2017. Vastaavasti vuonna 1994 avattua Strasbourghin pikaraitiotietä on laajennettu jo kuusi kertaa.

Olen täysin vakuuttunut siitä, ettei Keilaniemen haara jää Espoon ainoaksi pikaraitiotielinjaksi.

APJ

Jotkut ovat sitä mieltä, että Raide-Jokeri on jo syntyessään vanhanaikainen, että pitäisi jäädä odottamaan tulevaisuudessa siintäviä uusia liikennetekniikoita. Ja tottahan se on, että esimerkiksi Soulin Incheonissa ajaa jo kuljettajaton automaattiratikka maglev-kiskoilla. Kävin itse kokeilemassa sitä pari kuukautta sitten.

Mutta eiköhän jätetä automaattiratikat tällä kertaa väliin… ainakin siihen asti, kunnes automaattiohjaus on saatu toimimaan edes maan alla suljetulla radalla.

Jotkut ovat puolestaan sitä mieltä, ettei Raide-Jokeria pidä rakentaa, koska Länsimetron kustannukset ja aikataulu ovat paukkuneet. Että me Espoossa emme yksinkertaisesti selviä näin haastavista hankkeista.

Voin lohduttaa, että pikaraitiotie on monta kertaa metroa helpompi harjoitus. Ei louhintaa, ei savunpoistoa, ei palo-ovia, ei tulvasuojausta, ei laituriovia, ja niin edelleen.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kyllä Bussi-Jokeri meille riittää, mutta todellisuudessa sen kapasiteetti yksinkertaisesti loppuu lähivuosina. Kuten kaikki hyvin muistamme, bussi-Jokeri perustettiin tilaispäisratkaisuksi, kun Raide-Jokeriin ei 90-luvun lamassa ollut rahaa.

Ja nyt sen tilapäisen ratkaisun aika alkaa olla ohi. Jo nyt Jokeri-busseissa seistään ruuhka-aikaan, ja autot ryppäytyvät.

APJ

Raide-Jokerin linjaus on herättänyt keskustelua erityisesti Laajalahdessa. Voin omalta osaltani laajalahtelaisen todistaa, että ainakaan kaikki Laajalahtelaiset eivät vastusta Raide-Jokerin linjausta. Itse asiassa aiemmin esitetty, läntisempi linjaus olisi ollut minulle vielä enemmän mieleen, koska kävelymatka pysäkille olisi ollut vielä lyhyempi … ja nostanut oman asuntoni hintaa vielä hieman enemmän kuin tämän hankesuunnitelman mukainen linjaus.

Itse asiassa olen tässä asiassa tavallaan jäävi, koska tämä päätös vaikuttaa suoraan omaisuuteni arvoon. Vastaavista pikaraitiotielinjoista maailmalla saatujen kokemusten perusteella on kyse kymmenistätuhansista euroista.

Minuun on otettu laajalahtelaisena valtuutettuna yhteyttä ja oltu huolissaan pikaraitiotien melusta ja turvallisuudesta. Olen kuitenkin aina vastannut, että kyllä ne bussitkin meluavat, ajavat kolareita, ja tupruttavat kaupan päälle vielä pakokaasujakin.

Lisäksi olen muistuttanut, ettei ole järkevää rakentaa pikaraitiotien kaltaista tehokasta joukkoliikenneyhteyttä reitille, joka kiertää asutuksen mahdollisimman kaukaa.

Keskustelut naapureiden kanssa ovat tuoneet esiin myös sen, että en ole suinkaan ainoa Raide-Jokerin kannattava laajalahtelainen. Mieluisten päätösten puolesta vaan otetaan harvemmin yhteyttä meihin valtuutettuihin.

Hyvät valtuutetut

Joukkoliikenteen palvelutason parantamisen lisäksi Raide-Jokeri vaikutusalueellaan vähentää liikenteen melua, parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää pienhiukkaspäästöjä.

Siksi kannatan tämän hankesuunnitelman hyväksymistä.

Tagged with:
One comment on “Puhe Raide-Jokerin hankesuunnitelmasta Espoon valtuustossa
  1. anonyymi says:

    Ratikkaa saa tulevaisuudessakin suhteellisen estoitta kehua, kun länsimetro käteltiin jo ennen louhimisen aloittamista suunnittelemalla sille liian lyhyet asemat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.