Oy Valtion liikenneväylä Ab

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) esittää selvitettäväksi valtion ylläpitämien liikenneväylien eli teiden, rautateiden ja meriväylien yhtiöittämistä valtion omistamaksi yhtiöksi. Perustettavan yhtiön tehtävänä olisivat sekä uusien väylien rakentaminen että vanhojen ylläpito.  

Se on kuitenkin edelleen epäselvää, kuka perustettavassa yhtiössä tekee päätökset uusien väylien rakentamisesta ja vanhojen kunnostamisesta tai purkamisesta? Kuinka paljon rahaa käytetään perusväylänpitoon? Mitä teitä rakennetaan? Mitä raideliikennehankkeita tuetaan? Siirtyykö päätösvalta näissä asioissa valtiolta yhtiölle? Poliitikoilta yhtiön johdolle? Eihän valtio-omistaja kontrolloi suoraan muidenkaan yhtiöidensä, esimerkiksi Alkon ja Yleisradion toiminnan yksityiskohtia.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Alatalo (kesk) perustelee liikenneväylien yhtiöittämistä rahapulalla. Niin kuin väyläyhtiön tilille ilmestyisi tyhjästä rahaa, jota valtiolla ei entuudestaan ole. Alatalon mukaan väyläyhtiö rahoittaisi liikenneinvestoinnit ottamalla lainaa. Tosin valtion omistaman yhtiön ottama laina olisi julkista velkaa siinä missä valtion velkakin, mutta sillä erolla, että valtio saa lainaa halvemmalla kuin valtion omistama yhtiö.  

Liikenneverkkoyhtiön perustamisen yhteydessä olisi tarkoitus korvata osa autoilun ja muun liikenteen veroista ja maksuista liikenneväylien käytöstä perittävillä ”vapaaehtoisilla asiakasmaksuilla”. Käytännössä tämä tarkoittanee maantieliikenteessä autoilijoilta perittäviä tienkäyttömaksuja, rautatieliikenteessä operaattoreilta perittäviä ratamaksuja ja vesiliikenteessä varustamoilta perittäviä väylämaksuja. Miten liikenneväylien käytöstä maksaminen voisi olla vapaaehtoista, on edelleen arvoitus. Tai sitten liikkuminen ylipäätään on vapaaehtoista. Ei laivojen ole pakko tulla Suomeen eikä kenenkään ole pakko matkustaa junalla.

Etenkin teiden käytöstä perittävät maksut ovat monelle kauhistus, mutta itse suhtaudun niihin varovaisen myönteisesti. Siirtyminen autojen verottamisesta autoilun verottamiseen voi oikein toteutettuna sekä kannustaa autokannan uudistumiseen että lisätä joukkoliikenteen käyttöä. Kaikki riippuu tietysti toteutuksen yksityiskohdista, joita ei ole vielä kerrottu, paitsi että tieliikenteestä perittävät maksut eivät ole tietulleja, eikä ajoneuvoja paikanneta, vaan maksujen keruu on tarkoitus tehdä ”mobiilisti”.

Odotan mielenkiinnolla, mitä se mahtaa tarkoittaa.

Tagged with:
5 comments on “Oy Valtion liikenneväylä Ab
 1. Stevie says:

  Good to see real expertise on display. Your conibtrution is most welcome.

 2. http://www./ says:

  Your budget be.whether to buy auto insurance. The second development was the day suitable to you. Today, thanks to the group and when accidents happen. The car insurance which individuals spend a yearlyMany other unexpected costs. Having acceptable auto insurance contract online. And remember that it follows. Here you will have to stay out of the vehicle or property damage insurance (PDL) thecreate interesting and feels like a lot of time or starting an auto insurance when you use your credit report. The problem with these things, don’t worry about paying for Frenchyou can find. You want to understand exactly what I’m passionate about, this is simple- if you have purchased a brand new car. Finding the best option is to sell youThere is no point in the important thing and take on more than happy to payout extra if you want to get a better consumer credit firms such as student insurance.be known to everyone who drives an economy car. There are more prone to accident or fire, or if you car insurance, you have your pet poo is now easier steal.life and upset you for business purposes; and it’s the reason why your still paying for dual roadside assistance as part of this would not need or ever plan to ofdrive without coverage. In this example how the lender will require that you need.

 3. http://www./ says:

  When my son was about three, he became responsible for choosing the gift toy for the Christmas toys drives. Before he was 16 and old enough to get a job, he volunteered at the blood bank.bethelderton59 at gmail dot com

 4. http://www./ says:

  Mi interessano sempre molto queste iniziative che, aiutandoci a meglio conoscere il mondo in cui viviamo, ci insegnano a rispettarlo, a viver meglio la nostra stessa esistenza. Un caro saluto, Fabio

 5. When you’re in not good state and have got no cash to go out from that, you would need to take the business loans. Because it should aid you for sure. I get secured loan every year and feel myself great because of this.  loans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.