Vaalitodellisuuksia

Velkaantuminen on lopetettava, leikkaukset ovat välttämättömiä, vaihtoehtoja ei ole … Näillä argumenteilla hallitus perustelee leikkauksiaan mm. tutkimuksesta, yliopistoilta, ammatillisesta koulutuksesta, lääkekorvauksista, opintotuesta, varhaiskasvatuksesta jne.

Roman_Election

Vaalit ja talous ovat aina olleet suhteessa toisiinsa. Roomalainen raha vuodelta 63 EAA kuvaa vaalitoimitusta.

Etenkin Kokoomuksen kansanedustajat ovat alkaneet täysistunnoissa kuulostaa särkyneiltä grammareilta.

Me oppositiossa olemme tietysti sitä mieltä, että vaihtoehtoja on, jopa monta, sillä jokainen oppositiopuolue on tehnyt oman vaihtoehtobudjettinsa, useimmat samoista taloudellisista lähtöolettamista, joita hallitus itse käyttää.

Meidän Vihreiden talouspolitiikka poikkeaa hallituksen linjasta siinä, että meidän mielestämme talouspolitiikka voi nojata myös maltillisempaan sopeutustahtiin ja kansantalouden tulevaisuutta vahvistaviin uudistuksiin. Esimerkiksi 90-luvun laman kurimuksessa Suomi investoi koulutukseen ja tutkimukseen, mikä mahdollisti Suomen kansantalouden poikkeuksellisen nopean toipumisen.

En väitä, että Vihreiden tai muiden oppositiopuolueiden esittämät vaihtoehdot olisivat helppoja tai mukavia, mutta ne kohdistuisivat meidän mielestämme oikeudenmukaisemmin eivätkä söisi tulevaisuuden kasvun edellytyksiä.

Toistuva näistä vaihtoehdoista muistuttaminen on saanut hallituspuolueet syyttämään oppositiota räksyttämisestä. Oppositiopuolueiden mielestä hallituspuolueilla on sen sijaan vaikkua niissä kuuluisissa korvissaan, kun ’vaihtoehtoja ei ole’ –virren veisuu vain jatkuu.

Kuullun ymmärtämistä vakavampi kysymys on se, että vaalien alla nykyiset hallituspuolueet tunnetusti lupasivat, että mm. koulutuksesta ei leikata, … Ja kuinkas sitten kävikään. Hallitus toteuttaa koulutukseen 600 miljoonan euron suorat leikkaukset. Vaarana on, että koulupudokkuus ja syrjäytyminen yleistyvät, mistä aiheutuu vain lisää kustannuksia ja eriarvoisuutta.

Hallitus on tehnyt kovan arvovalinnan, jossa budjettileikkaukset menevät kaiken muun edelle. Sen sijaan Vihreille talous on vain väline ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen.

Vaaleista on vain vuosi. Suomen valtiontalouden tilanne ei ole voinut tulla hallituspuolueille yllätyksenä! Vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet olivat tehneet arvovalintansa hyvissä ajoin, mutta eivät kertoneet niistä vaalien alla äänestäjille, vaan antoivat vaalilupauksia tietäen, etteivät aio niitä toteuttaa.

Mutta myös muita ratkaisuvaihtoehtoja on, ei helppoja, mutta on, kuten oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista voi nähdä.

Tagged with: , ,
2 comments on “Vaalitodellisuuksia
 1. Todellisuuksia bloggaajalle.

  Suomessa on noin vuoden 2008 laman alkamisen jälkeen jo viides hallitus ja ensimmäinen, jossa Vihreät eivät istu. Teillä on ollut kaikki mahdollisuudet tehdä asialle ja paljon. Käytännössä Vihreät on vain kuitenkin kaivaneet tätä kuoppaa syvemmäksi erilaisilla viherhömpsötyksillään. Ja jos se paljon mainostettu koulutus ratkaisisi kaikki pulmat, niin me tuskin oltaisiin edes tässä suossa missä me ollaan nyt, vai mitä? Kyllä kai ne parinkymmenen vuoden koulutussatsaukset jossain jo näkyisivät?

 2. anonyymi says:

  Ihmetyttää tosiaan, miten kaikkea pitää leikata, myydä ja yksityistää. Tuon tien pää näkyy Yhdysvalloissa ja siellä jälki on rumaa. Osa alkaa sielläkin jo heräillä.

  Yksityistäminen saattaa parantaa tuottavuutta, mutta maksajaksi jää edelleen julkishallinto (tai sen entinen asiakas) ja yksi tapa parantaa tuottavuutta on nostaa kulujen jälkeistä tuottoa työvoimayksikköä kohden. Palvelun hinta usein nousee vähintään muutaman vuoden päästä yksityistämisestä. Säästöä on kenties tapahtunut, mutta ei ainakaan yhteiskunnalle. Mikäänhän ei estä järjestämästä toimintaa paremmin yhteiskunnan omistuksessa – elleivät ne ole lainvastaisia. Samalla tavalla toki voitaisiin lisää resursseja kohdentamalla parantaa julkisen puolenkin tehokkuutta, kun niiden ei enää tarvitsisi kituuttaa.

  Leikkaukset supistavat jo muutenkin heikkoa taloutta, mikä kasvattaa suhteellista velkaa. Yksityisen puolen osaoptimoinnissa tämä saattaa olla järkevää, mutta julkisella puolella pitäisi katsoa ensisijaisesti kokonaisuutta ja siinä mennään pahasti metsään. Toisaalta oikeistolla on makrotalousteoria aina ollutkin lähinnä tekosyy. Sen poliittisen ilmansuunnan tavoite löytyy juuri tehdyistä toimenpiteistä eikä niille ilmoitetuista syistä. Todellinen motiivi on ideologia.

  Julkisomisteisen omaisuuden myyminen taas on täyttä typeryyttä. Kun tehtyjä kauppoja nyt jälkikäteisesti analysoidaan, havaitaan lähes poikkeuksetta niiden maksaneen itsensä takaisin ostajalle 5-10 vuodessa. Eli käytännössä on otettu tuon mittainen laina ja yksinkertaisesti vain annettu kalliisti, kovalla työllä rakennettu kansallisomaisuus pois. Tässä on menetetty julkinen ohjaus ja sananvalta siihen, kuinka tuota omaisuutta käytetään (tai kuinka se toimii). Kaiken lisäksi usein ovat hinnatkin nousseet. Ei pidä astua uusliberalistiseen ansaan: valtionhan kannattaa pyörittää näitä vaikka tappiolla, kunhan se tulee halvemmaksi kuin työttömyys. Huomattavaa on, ettei näitä tulonlähteiden menetystä olla lainkaan korvattu veronkorotuksilla. Vähän ajan päästä havaitaan velkaantumista, jolloin budjetti “korjataan” leikkauksilla ja veronalennuksilla eli syvennetään kierrettä.

  Leikkausten sijaan pitäisi investoida. Myymisen sijaan pitäisi omaisuudesta pitää kiinni. Yksityistämisen sijaan pitäisi toimintaa korjata ja järkeistää.
  Koska on viimeksi valtio rakentanut tai luonut mitään? Ottaen huomioon, että sillä tavalla on tähän pääomaköyhään maahan luotu sen koko raskas teollisuus ja monta muutakin alaa, mahdollisuutta kannattaisi käyttää. Saataisiin ainakin työpaikkoja, jos ei muuta. Ja sehän riittäisi, sillä julkisia budjetteja rasittavat juuri työttömyys ja siihen liittyvät ongelmat, kun taas kokonaistalouden ongelma, sikäli kun sitä edes on, on puhtaasti kysynnän puutetta, mikä korjautuu työllistämällä eli antamalla ihmisille rahaa kulutukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.