Todellinen pakolaiskriisi vielä edessä

Pakolaiskriisi repii Eurooppaa. Asenteet ja puheet kovenevat, on sitten kyse EU-huippukokouksista tai suomalaisten työpaikkojen kahvihuoneista.

An_Aerial_View_of_the_Za'atri_Refugee_Camp

Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa. Maaliskuussa 2015 leirillä oli 83 000 asukasta. (US State Department photo, public domain)

Silti, todellinen kriisi on todennäköisesti vasta edessä, viime syksy oli mahdollisesti vasta alkua.

Syyrian sisällissota on talven kuluessa siirtynyt uuteen vaiheeseen, kun Venäjä alkoi tukea Assadin hallituksen joukkoja ilmaiskuin, ja Assad sai yliotteen kapinallisista. Sitä mukaa kun Assadin joukot ovat edenneet, lisää pakolaisia on kerääntynyt Turkin rajalle.

Kaikki ovat yksimielisiä, että pakolaiskriisin kestävän ratkaisun edellytyksenä on rauha Syyriassa, kuten myös Libyassa, Irakissa ja Afganistanissa.

Valitettavasti pelkkä taisteluiden loppuminen ei riitä, sillä sisällissodissa rauha johtaa usein vainoihin, joita sisällissotien häviäjät joutuvat pakenemaan. Esimerkiksi Espanjan sisällissodan päätyttyä pelkästään Ranskaan pakeni puoli miljoonaa tasavaltalaista, jotka sijoitettiin Etelä-Ranskaan perustetuille pakolaisleireille, joista heitä siirrettiin eri puolille maailmaa. Suomen sisällissodan lopulla maasta pakeni kaikkiaan 13 000 ihmistä itärajan yli, minkä lisäksi 20- ja 30-luvuilla noin 15 000 suomalaista lähti Neuvostoliittoon, joukossa yli 50 entistä kansanedustajaa.

Syyriassa, jos alaviitti Assad häviää Syyrian sisällissodan, maan kahden ja puolen miljoonan alaviitin asema käy todennäköisesti hyvin tukalaksi. Jos Assad voittaa, sama kohtalo on edessä Assadia vastaan nousseilla kansanryhmillä. Syyria on siirtomaapolitiikan seurauksena etninen ja uskonnollinen tilkkutäkki. Siksi poliittinen ratkaisu on niin tärkeä, jotta kaikki Syyrian kansanryhmät voivat myös tulevaisuudessa elää Syyriassa.

# # #

Eurooppa voi syyttää pakolaiskriisin kärjistymisestä myös itseään. Keskenään kinasteleva Euroopan Unioni ei ole kyennyt yhtenäiseen ulko- ja turvallsiuuspolitiikkaan lähialueillaan. Iloitsimme arabikeväästä, mutta istuimme käsiemme päällä, kun tilanne Libyassa ja Syyriassa luisui kaaokseen. Huusimme Yhdysvaltoja tekemään edes jotain, kun emme itse kyenneet mihinkään.

Erityisesti me olemme vastuussa monien Syyrian ja muiden kriisimaiden lähialueille rakennettujen pakolaisleirien rahoituksen loppumisesta viime syksynä. Viimeistään ruoan ja lääkkeiden loppuminen ajoi ihmiset liikkeelle. Inhmillisten elinolojen turvaaminen pakolaisleireillä olisi tullut Euroopalle paljon halvemmaksi kuin miljoonan turvapaikanhakijan vastaanottaminen ja satojen tuhansien kotouttaminen. Tuhansien Välimereen hukkuneiden pakolaisten henki olisi säästynyt. Tätä emme saa unohtaa lähivuosina.

Lisäksi meidän eurooppalaisten on syytä muistaa, että Syyrian naapurimaat, Libanon, Jordania ja Turkki ovat aivan kohtuuttomassa tilanteessa. Me valitamme Suomessa kymmenistätuhansista turvapaikanhakijoista, kun 5,8 miljoonan asukkaan Libanonissa on kaksi miljoonaa Syyrian pakolaista. Turkista tai Jordaniasta paluu sodan jälkeen Syyriaan on myös paljon helpompaa kuin Saksasta tai Ruotsista.

# # #

Pakolaiskriisin yhteydessä on puhuttu paljon Euroopan Unionin ulkorajojen valvonnasta: ”ulkorajojen on pidettävä”. Mitä se tarkoittaisi käytännössä? Suomen rajavartiolaitoksen vartiolaiva Merikarhu seilaa jo nyt Turkin ja Kreikan rajavesillä nostamassa pakolaisia turvaan merestä ja tuomassa heitä Eurooppaan.

Miten Turkin ja Kreikan saarten väliset salmet saa pitämään? Ei mitenkään, jos tulijat ovat valmiita riskeeraamaan matkan merellä. Eikä merenkäynti ole ainoa riski. Marraskuussa Turkki julkaisi videon, jonka väitetään todistavan Kreikan merivartijoiden upottaneen pakolaisten veneitä. Kreikka kiistää syytökset.

Käytännössä Turkki pitäisi saada estämään pakolaisia kuljettavien veneiden lähtö, mutta miksi Turkki tekisi niin? Turkissa on kaksi ja puoli miljoonaa Syyrian pakolaista. Turkin näkökulmasta jokainen Kreikkaan seilaava pakolainen helpottaa Turkin tilannetta.

Euroopan tasoinen tahtotila ja toiminta on ratkaisevaa myös Suomelle:

 • Euroopan Unionin on tiivistettävä ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötään.
 • Euroopan Unionin on turvattava ihmisarvoiset elinolot pakolaisleireillä kriisimaiden lähialueilla.
 • Euroopan Unionin on sovittava ja noudatettava turvapaikanhakijoiden tasapuolista jakoa EU-maiden kesken.
 • Syyriaan ja Libanoniin tarvitaan poliittinen ratkaisu, jonka turvaamiseen myös Euroopan Unioni osallistuu.
 • Euroopan Unionin on tuettava Syyrian ja Libanonin jälleenrakentamista kun turvallisuutilanne vakiintuu.

# # #

Entä mitä me suomalaiset sitten voimme tehdä, paitsi ajaa Euroopan Unionissa tiiviimpää ja sitovampaa yhteistyötä sekä lähialueiden kriisien hoitoon että turvapaikanhakijoiden kohteluun?

Tiedän monen kaipaavan väljempää Eurooppaa ja rajatarkastuksia Unionin sisärajoille. Jokainen voi miettiä, mitä se tarkoittaisi Kreikalle, Italialle ja Maltalle – ja Suomelle, jos Venäjältä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä lähtee kasvuun. Ei toisteta samaa virhettä kuin äänestettäessä Euroopan Unionin maiden välisestä ”taakanjaosta”. Suomen tyhjä ääni muistetaan, jos joudumme pyytämään muita EU-maita ottamaan osansa Venäjältä tulevista turvapaikanhakijoista.

Myös Suomessa todellinen pakolaiskriisi on vasta edessä, sillä tähän mennessä olemme ehtineet lähinnä järjestää kaikille lämpimän vuoteen ja ottaa vastaan turvapaikkahakemukset. Nyt hakemukset on käsiteltävä, hylätyn päätöksen saaneet palautettava ja hyväksytyn päätöksen saaneet kotoutettava.

Turvapaikkahakemusten ja kielteisistä päätöksistä tehtyjen valitusten nopea käsittely on ensiarvoisen tärkeää. Tähän on jo panostettu, mutta aina voi parantaa. Jokainen vastaanottokeskuksessa ilman järkevää tekemistä odotettu kuukausi on rahan ja elämän tuhlausta ja lisää häiriökäyttäytymisen ja radikalisoitumisen riskiä.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään on ratkaisevaa. Se tarkoittaa koulutusta ja työtä, mutta tärkein vastuu on kuitenkin meillä suomalaisilla ihmisillä. Mitä torjuvampi ilmapiiri Suomessa on, sitä vaikeampaa muualta tulevan on tänne asettua.

Moni jo vuosikymmeniä tai koko ikänsä Suomessa asunut ulkomaalaistaustainen suomalainen on kertonut, että ilmapiiri Suomessa on muuttunut viime kuukausina ja viime viikkoina merkittävästi vihamielisemmäksi. Kaikki meistä eivät enää kykene näkemään ihmisiä yksilöinä vaan yleistämme pelkomme kaikkiin jonkin ihmisryhmän edustajiin.

# # #

Näin suurtyöttömyyden aikana on vaikea muistaa, että yksi tekijä Suomen kansantalouden vaikeuksissa on ollut työikäisten määrän nopea lasku vuosikymmenen alusta alkaen. Työmarkkinoilta jää jatkuvasti enemmän ihmisiä eläkkeelle kuin oppilaitoksista valmistuu uusia tilalle. Ja työikäisten pitäisi maksaa eläkkeelle jääneiden hoito ja eläkkeet.

Itse asiassa, jos viime vuoden turvapaikanhakijoista kolmannes saa myönteisen päätöksen, se riittää kattamaan noin vuoden työvoimavajeen Suomen työmarkkinoilla edellyttäen, että he kaikki ovat työikäisiä, koulutettuja ja kielitaitoisia. Kuten Osmo Soininvaara on kirjoittanut, koulutetuille ja ammattitaitoisille turvapaikan hakijoille tulisi tarjota turvapaikan vaihtoehdoksi työlupaa. Valitettavasti turvapaikan hakijoista vain pieni osa on valmiiksi koulutettuja ja kielitaitoisia.

# # #

Kaikkein suurin haaste on kuitenkin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden tai rikoksen vuoksi karkotettujen palauttaminen. Heille on turha sanoa ”jos et käyttäydy ihmisiksi, sinut voidaan karkottaa maasta”. Jos palautussopimukset ovat kunnossa, ja lähtömaassa on turvallista, palauttaminen on mahdollista, mutta kaikkien maiden kanssa sopimuksia ei ole, eivätkä kaikki maailman kolkat ole turvallisia. Me emme voi lähettää ihmisiä tapettaviksi.

Onnistunut palauttaminen on myös turvallisuuskysymys. Euroopasta on jo merkkejä siitä, että osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista katoaa maan alle. Suomessa paperittomat ihmiset eivät vielä ole suuri ilmiö, mutta Etelä-Euroopassa paperittomat ovat jo oma yhteiskuntaluokkansa, joka elää hanttihommilla ja pikkurikoksilla.

Esimerkiksi Etelä-Euroopan vihannesviljelmät käyttävät laittomia maahantulijoita puoli-ilmaisena työvoimana. Koska heitä ei ole virallisesti olemassa, heillä ei ole oikeutta terveydenhoitoon, heidän lapsensa eivät pääse kouluun, eikä heihin kohdistuvia rikoksia tutkita. Näiden ihmisten riski radikalisoitua tai joutua ihmiskaupan uhreiksi on suuri.

# # #

Paasikiven sanoin, tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Pakolaiset eivät katoa maailmasta, Euroopasta eivätkä Suomesta, vaikka me sitä Suomessa kuinka toivoisimme. Meidän on hoidettava tämä tilanne niin hyvin ja inhimillisesti kuin osaamme, ja käännettävä sen haasteet mahdollisuuksiksi.

Itse asiassa tämä on hyvä harjoitus tuleville vuosikymmenille, kun ilmastonmuutos alkaa toden teolla jyllätä, ja muuttaa yhä laajempia alueita elinkelvottomiksi. Itse asiassa, monet pitävät Syyrian sisällissotaa ensimmäisenä ilmastosotana.

Tagged with:
4 comments on “Todellinen pakolaiskriisi vielä edessä
 1. Rauno Halme says:

  On ala-arvoista levittää perättömiä huhuja arvokasta työtä tekevistä merivartioista. Merivartijat on ympäri maailmaan sitoutuneet meripelastukseen ja tämä koskee jopa paikalle haluttavia Naton aluksia.

  Videolla nähtävä pitkä seiväs on ilman epäilyksen häivää puoshaka eli venekeksi. Videolla merivartija pyrkii puoshaan avulla pitämään pakolaisten veneen paikallaan, jotta he voisivat nousta turvallisesti merivartio-alukseen.

  Pakolaiset taas huutavat vastalauseitaan haluttomina nousta merivartioalukseen, sillä pelkäävät sen vievän heidät takaisin Turkkiin. Kreikalla ja Turkilla on tunnetusti kireät välit, mikä selittäneen motiivit julkaista video harhaanjohtavien väitteiden “tueksi”.

  Epäselväksi jää, miksi Kasvi katsoi aiheelliseksi maustaa blokiaan kauhutarinalla, joka on helposti videon katsomalla todeta valheelliseksi. Kuten hän itsekin toteaa tosi-asioden tunnustaminen on viisauden alku, joten miten hänen näkemyseensä tässä asiassa tulisi suhtautua?

  • Tarik says:

   Tapahtumista Egeanmerellä on vaikea saada luotettavaa tietoa, mutta Suomeen asti selvinneet ovat kertoneet samanlaisista kokemuksista. Itse kuulemani tarinan kertoja epäili, että veneen puhkojat eivät olisi olleet oikeita merivartijoita, vaikka heillä oli virkapuvut. Vain pelastusliiveissä olleet jäivät eloon. Ilman vahvistusta nämä ovat kuitenkin vain tarinoita, eikä tarinoita uutisoida.

 2. höh says:

  Ei lännen tarvi tehdä muuta kuin lopettaa al qaedan yms muiden maltillisten kapinallisten rahoittaminen ja aseistaminen, niin taistelut loppuvat nopeasti.

1 Pings/Trackbacks for "Todellinen pakolaiskriisi vielä edessä"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.