Sarjakuvien verkossa

Jostain syystä monet sarjakuvien tekijät ovat ensimmäisten joukossa oivaltaneet internetin tuomat uudet mahdollisuudet. Moni nyt menestyvä sarjakuvataiteilija olisi jäänyt perinteisillä liiketoimintamalleilla pienen piirin omakustantajaksi tai ei olisi koskaan uskaltanut loikata kuukausipalkalta sarjakuvataiteilijaksi.

 

maincrew

Minna Sundbergin Stand Still, Stay Silent on ollut minulle tämän talven mielenkiintoisin verkkosarjakuvatuttavuus.

Ennen vanhaan ihmisen makua ja arvomaailmaa saattoi arvioida hänen kirjahyllynsä perustella, nyt verkkolukulista antaa vähintään yhtä tarkan vaikutalman.

Oman sarjakuvalistani kärjessä on tietysti Phil ja Kaja Foglion steampunk-fantasia Girl Genius. Fogliot olivat aina halunneet säilyttää omien töidensä kontrollin itsellään, mutta omakustanteet eivät lyöneet leiville, siksi he päättivät lopulta jakaa sarjakuvansa ilmaiseksi verkossa ja pyytää vapaaehtoisia lahjoituksia. Yllättäen lahjoitusten lisäksi myös vanhat paperilehdet alkoivat käydä kaupaksi, ja Girl Genius -sarjakuvasta tuli yksi ensimmäisistä avoimen liiketoimintamallin ja joukkorahoituksen menestyjistä.

Nyt moni sarjan verkosta löytänyt fani sekä seuraa ilmaiseksi kolmen sivun viikkotahtia verkossa etenevää tarinaa että ostaa Kickstarter-rahoituksella painettuja albumeita ja fanituotteita. Itse olen ylpeä siitä, että minulla on kattava kokoelma myös Foglioiden omakustannevuosien lehtiä.

Girl Genius

Verkossa omaa ilmaisuaan voi kehittää yleisön edessä. Hyvä esimerkki tästä on Jeph Jaquesin Questionable Content, jonka alkuvaiheen piirrosjälki oli … varsin kömpelöä. Mutta tarina, henkilöt ja huumori toimivat ja toivat sarjalle niin paljon faneja, että Jaques saattoi heittäytyä kokopäiväiseksi sarjakuvataiteilijaksi … ja oppia piirtämään. Tuloja tuovat sivujen mainokset, oheistuotteet ja kokooma-albumit. Albumien reunahuomautukset tarjovat mahdollisuuden seurata Jaquesin kehittymistä työssään.

Questionable Content

Questionable Contentin menestys rohkaisi Jaquesia aloittamaan myös toisen sarjan. Minulla ei ole vielä aavistustakaan, mihin Alice Grove on matkalla, mutta tarinan maailma on ainakin mielenkiintoinen.

Alice Grove

Pohjoismaat ovat muutaman miljoonan asukkaan syrjäisiä pikkuvaltioita Aasian läntisen niemen pohjoisella reunalla. Vaikka Pohjoismailla ja niiden kansoilla on paljon yhteistä, jokaiselle on kehittynyt oma kulttuurinsa ja omat omituisuutensa, joita nimimerkki Humon ruotii pilke silmäkulmassa. Jokainen Scandinavia and the World -sarjaa seuraava suomalainen omistaa tietysti Suomen hieman erikoista, kukkia syövää vaakunaleijonaa kuvaavan pinssin.

Scandinavia and the World

Verkkosarjakuvia julkaistaan toki myös Suomessa, itse asiassa niitä on julkaistu jo wallulaisella mikrokivikaudella

Mikrokivikausi

Listan toista suomalaista verkkosarjakuvaa, Minna Sundbergin Stand Still Stay Silentiä ei tunnista suomalaiseksi kuin tekijän nimestä sekä Pohjoismaiden kulttuurin ja suomalaisen mytologian tuntemuksesta. Miksi Pohjoismaat ja mytologia ovat tärkeitä 90 vuotta tulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa, sitä on mahdotonta kertoa pilaamatta sarjan avautumista. On kuvaavaa, että Sundbergistä on englanninkielinen Wikipedia-artikkeli, mutta ei suomen- tai ruotsinkielistä.

Stand Still Stay Silent

Pixie Trix Comics on kanadalainen sarjakuvastudio, jossa on ilmeisen hauska työskennellä, ainakin studion tuottamien sarjakuvien hulvattoman huumorin perusteella. Seuraan ja Kickstarter-tilaan tällä hetkellä neljää studiossa syntynyttä tarinaa, joista kolme nivoutuu osittain yhteen.

Ménage à 3

Sticky Dilly Buns

Sandra on the Rocks

Dangerously Chloe

Mikään verkkosarjakuvalista ei olisi täydellinen ilman tätä tikku-ukkonörttihuumoristrippien nykyistä monarkkia. Sääli ettei genren kantaisä Net Boy ole enää verkossa. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka moni Usenet-vitsi avautuisi nykylukijoille.

xkcd

Hämmentävää mutta viihdyttävää fantasiaa sekä usein äärimmäisen epäkorrektia huumoria tarjoaa Oglaf, joka avaa lyhenteelle nsfw aivan uusia ulottuvuuksia.

Oglaf

Phillip M. Jackson tunnetaan parhaiten ns. furry-piireissä, ja hännällisiä naishahmoja nähdään myös hänen säännöllisen epäsäännöllisesti päivittyvässä Sequential Art -verkkostripissään. Välillä Sequential Art on huumoristrippi Jacksonin alter egon elämästä, välillä pidemmät juonenkaaret koettelevat fantasian ja scifin rajoja. Eikä koskaan voi tietää, mitä seuraava päivitys tuo tullessaan.

Sequential Art

Niin ja mitä vielä? Suosituksia otetaan vastaan. Tällä hetkellä lukulistalla on hieman hitaasti etenevä mutta hyvin kirjoitettu ja piirretty fantasiatarina Unsounded.

Tagged with:
2 comments on “Sarjakuvien verkossa
  1. Mikko Hänninen says:

    Jaa suosituksia? Oma viimeisin lukulistalle päätynyt nettisarjis on Vattu (ei suomalainen), http://www.rice-boy.com/vattu/index.php

  2. Jani Lång says:

    Minun päivittäiseltä lukulistalta löytyy Order of the Stick ja Sinfest:
    http://www.giantitp.com/comics/oots0001.html
    http://www.sinfest.net/view.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.