Sote-robotit tulevat

 

Sote-paketin sorvaaminen otti hallituksessa tunnetusti koville. Yömyöhään jatkuneista neuvotteluista huolimatta ministerien kommenteista on syntynyt epäilys, ettei edes hallituspuolueilla ole vielä selvää käsitystä, mistä ne ovat sopineet.

Nyt on jo alkanut kinastelu siitä, pitäisikö sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös toisen asteen koulutus siirtää kunnilta itsehallintoalueiden vastuulle.

Yhdessä sosiaali- ja terveysalueiden kanssa päätettiin luoda itsehallintoalueet, joiden piti alun perin olla yhteneviä sote-alueiden kanssa, ”omistaa” ne, ohjata ja rahoittaa niiden toimintaa verotuloillaan. Tavoitteena oli lopettaa nykyinen ristiinveto ja osaoptimointi kuntien perusterveydenhoidon ja sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoidon välillä.

Poliittisena kompromissina itsehallintoalueita päätettiin kuitenkin perustaa kolme enemmän kuin sote-alueita, jolloin osa sote-alueista palvelee kahden itsehallintoalueen asukkaita. Sinänsä välttämättömän sote-paketin toteutuksen vaikeuskerroin nousi rajusti. Haasteena on sote-alueiden vallan, vastuun ja rahoituksen jakaminen itsehallintoalueiden kesken.

Tärkeintä on kuitenkin päästä sote-rakenteiden kehittämisessä eteenpäin. Nykyjärjestelmä ei yksinkertaisesti enää toimi. Siksi Vihreät ovat suhtautuneet Sote-pakettiin kriittisen myönteisesti. Itsehallintoalueiden ja sote-alueiden tehtäviä ja määrää voidaan hienosäätää tulevina vaalikausina. Ketterää lainsäädäntöä!

# # #

Ehkä mielenkiintoisimman puheenvuoron sote-ratkaisusta antoi valtiovarainminiseri Stubb (kok) MTV3:n Huomenta Suomessa, jossa hän kytki sote-ratkaisun kustannussäästöt terveydenhuollon tekoälyihin ja robotteihin

Olen ehkä eduskunnan yksisilmäisin digitalisaation puolestapuhuja, myös terveydenhoidossa ja sosiaalipalveluissa, ja silti Stubbin lausunto särähti korvaani. Digitalisaatio digitalisaation vuoksi ei tuota kustannussäästöjä eikä parempaa palvelua, usein päinvastoin.

Investointi tieto- ja viestintätekniikkaan on perusteltu kun sitä käytetään rakenteiden ja toimintaprosessien uudistamiseen. Hyvän esimerkin tästä tarjoaa veroilmoituksen korvaaminen veroehdotuksella, mikä mullisti koko tuloverotuksen, paransi tuottavuutta ja vähensi virheitä. Monessa muussa maassa otettiin käyttöön sähköinen veroilmoitus, ja hyödyt jäivät paljon pienemmiksi.

Huonon esimerkin tarjoaa sähköinen resepti, jonka käyttöönoton yhteydessä ei muutettu terveydenhoidon toimintaprosesseja, vaan tyydyttiin korvaamaan paperiresepti sähköisellä. Järjestelmään ei kirjata kaikkia potilaiden saamia lääkkeitä, eikä sieltä aina poisteta lääkkeitä hoidon loputtua. Esimerkiksi leikkaukseen tulevan potilaan on siis itse aina muistettava lääkityksensä.

Alexander Stubb unohtaa, että sote-ratkaisussa on kyse sosiaali- ja terveyspalveluiden tuotantorakenteista ja –prosesseista, ei palvelutuotannon kehittämisestä uuden tekniikan avulla. Riskinä on rakenteiden ja prosessien unohtuminen, kun huomio keskittyy sinänsä hyvin mielenkiintoisiin tekoälyihin ja robotteihin.

Kehitys

Digitalisaatio mahdollistaa toimintatapojen ja rakenteiden radikaalin “reengineering”-uudistamisen.

One comment on “Sote-robotit tulevat
  1. anonyymi says:

    Stubbia eivät kiinnosta rakenteet ja prosessit, koska hän todennäköisesti haluaa kilpailu-uskovaisena yksityistää koko roskan ja rakenteet ja prosessit ovat tällöin yksityisten toimijoiden oma asia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.