Surffareita Välimerellä

Kirjoitin joskus 30 vuotta sitten scifi-tarinan, jossa Euroopan maiden merivartijat upottivat Välimeren yli pyrkivien ilmastopakolaisten aluksia. Käsikirjoitus on kadonnut muuttokuormien syövereihin, mutta viime kuukausien tapahtumat ovat nostaneet tarinan mieleen.

Vaikka pakolaisten veneitä ja laivoja ei varsinaisesti upoteta, Välimerestä on tullut tuhansien pakolaisten hauta. Nyt jo keskustellaan ihmissalakuljettajien alusten tuhoamisesta satamissa, ennen kuin ne ehtivät lähteä pakolaislastissa kohti Eurooppaa.

Miten tässä näin kävi? Arabikevään kansannousujen piti vapauttaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän arabimaat itsevaltaisista johtajista ja arabinationalismista, edistää demokratiaa ja yksilönvapauksia. Valitettavasti vain Tunisiassa odotukset ovat edes osittain toteutuneet.

Vaikka arabikevät alkoi nimenomaan maallistuneen koulutetun keskiluokan kansannousuna, se avasi monessa maassa oven islamisteille ja muille radikaaleille ryhmille, jotka alkoivat taistella vallasta. Syyriassa ja Libyassa tuloksena on ollut sekava sisällissota, johon ei näy poliittista eikä sotilaallista ratkaisua.

Tätä kaaosta ihmiset nyt pakenevat, ja pari prosenttia pakolaisista on päätynyt myös Eurooppaan. Syyriassa yhteensä lähes 12 miljoonaa asukasta on joutunut pakenemaan kodeistaan, heistä neljä miljoonaa on paennut maasta. Pelkästään Turkissa on 1,8 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Syyrian pakolaisten määrää auttaa hahmottamaan, että neljän miljoonan ihmisen kuljettamiseen tarvittaisiin 2.246 Finnjetin kokoista alusta. Peräkkäin asetettuina ne muodostaisivat 482 kilometriä pitkän jonon, joka ulottuisi Helsingistä Tukholmaan asti.

 

Mitä Eurooppa olisi voinut tehdä toisin? Arabikevät yllätti paitsi arabimaiden diktaattorit myös länsimaat. Meiltä puuttui keinot, resurssit ja tahto tukea arabimaita niiden rakentaessa uusia hallintoja syrjäytettyjen tilalle. Libyassa ja Syyriassa olisi tarvittu taloudellisen tuen lisäksi myös sotilaallista operaatiota ja sitoutumista pitkäaikaiseen läsnäoloon, mikä olisi helposti johtanut Afganistanin kaltaiseen kestokriisiin.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä, jotta syyrialaiset voisivat palata koteihinsa rakentamaan maataan?

Valitettavasti kenenkään intressissä ei tunnu olevan Syyrian sisällissodan lopettaminen, päinvastoin.

Ratkaisevassa roolissa oleva Turkki pitää niin Assadia, Isistä kuin kurdejakin vihollisinaan. Siksi Turkki pommittaa samaan aikaan sekä Isisin että kurdien joukkoja, jotta kurdien asema Syyriassa ei vahvistuisi Isisin heikentyessä. Halutessaan Turkki voisi valloittaa Syyrian, mutta Yhdysvaltojen kokemukset Irakista ovat opettaneet, että Syyriasta vetäytyminen olisi todennäköisesti maan miehittämistä vaikeampaa.

Vastaavasti Yhdysvallat epäröi pitkään sotilastoimia Isisiä vastaan Syyriassa, koska Obama on yrittänyt vaalilupaustensa mukaisesti päinvastoin irrottautua Lähi-idän rintamilta. Tämän arvioidaan antaneen Isisille aikaa vakiinnuttaa asemansa.

Soppaa sotkee myös Venäjä, joka tukee Assadia ja estää YK:n turvallisuusneuvostossa päätökset häntä vastaan. Ainakin yhtenä syynä tähän on Syyrian Tartuksessa sijaitseva Venäjän ainoa Välimerellä sijaitseva laivastotukikohta.

Eurooppalaiset poliitikot ovat puolestaan keskittyneet ihmettelemään, mitä heidän pitäisi tehdä rannoilleen huuhtoutuville Syyrian pakolaisille.

Meidän poliitikkojen tulee muistaa, että niin kauan kuin tappaminen Syyriassa jatkuu, niin kauan osa Syyrian pakolaisista pyrkii myös Eurooppaan ja edelleen Suomeen. Pakolaisleirien rakentaminen Turkkiin ja Libanoniin vain siirtää ongelmaa.

Onneksi emme elä scifi-tarinassa, eikä pakolaisten alusten upottaminen Välimereen ole vaihtoehtojen joukossa. Valitettavasti myös toimettomuus, se että emme tee mitään, tarkoittaa tuhansien Välimereen hukkuvia pakolaisia joka vuosi.

Joka tapauksessa Syyrian sisällissodan päättymisen jälkeenkin syyrialaiset tarvitsevat apua maansa jälleenrakentamiseen. Sitä Suomen leikkaamaa kehitysapua.

4 comments on “Surffareita Välimerellä
 1. anonyymi says:

  Jep, pakolaisongelma ratkaistaan siellä alkupäässä. Suomi voi ottaa vaikka puoli miljoonaa pakolaista vuosittain, mutta sillä ei tehdä minkäänlaista lovea pakolaisten kokonaismäärään. Sillä vain saadaan Suomen talous entistä huonompaan jamaan ja käytetään auttamisrahat erittäin tehottomasti. Samalla kannustetaan pakolaisia ryhtymään vaarallisille matkoille sen sijaan, että he rakentaisivat elämäänsä ja yhteiskuntaa siellä.

  Rahoilla pitäisi lähteä rakentamaan fyysistä, sosiaalista ja poliittista infrastruktuuria pakolaisleireille, jotta siellä joko integroidutaan leirinpitäjämaihin tai muodostetaan pakolaisyhteiskunta, joka voi tilanteen yhtään rauhoittuessa siirtyä takaisin ja olla rakentavana, positiivisena voimana.

  • anonyymi says:

   Tuollainen infran rakentaminen antaisi lisäksi kirittäjän ja esimerkin kautta myös jonkinasteisen pelotteen alkuperäiselle alueelle ja sen hallitsijoille laittaa asiat kuntoon. Jos naapurimaan pakolaisleiri on parempi paikka elää kuin oma valtio, alkaa diktatuurissakin palli huojua (ja mahdollisesti mieletkin muuttua, ettei käy kuten Gaddaffille).

 2. Merja Kosonen says:

  Kuinka Suomi mahtaa valmistautua myöhemmin sisältäpäin kytevään mahdolliseen aikapommiin?
  Lähde: http://non-intervention.com/

 3. Zarr says:

  Ai että scifiä? Meni siinä vähän aikaa, mutta kuitenkin.

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1444370624616.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.