Perustulon sivuvaikutukset

Perustulo on noussut yhdeksi näiden vaalien teemoista. Lähes kaikista puolueista löytyy ainakin yksittäisiä ehdokkaita, joiden mielestä perustulo turvaisi oikeudenmukaisemman ja kannustavamman perustoimeentulon kuin nykyinen silpputurva, joka usein rankaisee työn tekemisestä ja yrittämisestä.

Käytännössä perustulo korvaisi esimerkiksi toimeentulotuen perusosan, työmarkkinatuen, takuueläkkeen ja opintorahan. Erilaisten tukien ja tulonsiirtojen lista kuvaa hyvin nykyisen sosiaaliturvan perusongelmaa. Eri viranomaisten eri perustein myöntämien etuuksien sokkeloa ei hallitse enää kukaan. Tuloksena on reikiä ja päällekkäisyyksiä, jotka nakertavat järjestelmän hyväksyttävyyttä.

Perustulolla voi olla myös yllättäviä sivuvaikutuksia. Esimerkiksi Kanadan Manitoban Micome-kokeilussa kävi ilmi, että sairaalakäyntien määrä laski 8,5 prosenttia. Syinä työtapaturmien, auto-onnettomuuksien, perheväkivallan ja psykiatrisen hoidon tarpeen lasku. Lisäksi perustuloa saaneiden perheiden lapset suorittivat loppututkinnon aiempaa todennäköisemmin.

Kun elämä ja toimeentulo muuttuvat yhä rikkonaisemmiksi, nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei enää pysy ihmisten elämän tahdissa mukana. Jo paljon kehuttu 300 euron suojaosa teettää viranomaisilla ja työttömilla niin paljon ”työtä”, että vie viikkoja ennen kuin kyseiset 300 euroa ovat oikein laskettuna oikealla tilillä. Entä sitten, kun Ihmiset voivat olla samassa kuussa töissä, yrittäjiä, työttömiä ja koulutuksessa?

Sosiaaliturvan rakenteita on pakko yksinkertaistaa. Samalla on kuitenkin huolehdittava tuhansista valtion ja kuntien työntekijöistä, joita nykyinen järjestelmä työllistää. Samalla kun perutulo yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää, se myös karsii sosiaalibyrokratian työpaikkoja. Kun perustulo korvaa esimerkiksi toimeentulotuen perusosan, 1400 perusosapäätöksiä nykyään valmistelevaa etuuskäsittelijää on koulutettava uusiin työtehtäviin.

___

Jos haluat kuulla näitä ajatuksia eduskunnasta:

Vaalikampanjatuotteiden verkkokauppa
Pienlahjoitukset vaalityöhön

Tagged with:
6 comments on “Perustulon sivuvaikutukset
 1. Janne Ahvo says:

  “1400 perusosapäätöksiä nykyään valmistelevaa etuuskäsittelijää on koulutettava uusiin työtehtäviin”

  Tarkoititko, että näille ihmisille on annettava uudelleen koulutusta ja sitten vapautettava työmarkkinoille.

  Vai tarkoititko, että nämä ihmiset pitää (tuki)työllistää nimenomaan valtiolle?

  • Petteri Hjort says:

   Janne, samaa mietin itsekkin. Eikö heitä tosiaan voisi suoraan vapauttaa sen perustulon varassa työmarkkinoille etenkin kun sen varassa saisi kouluttautua uudestaankin?

  • Jyrki says:

   Ammatti olisi ollut parempi sana eli vapautettava työmarkkinoille. Kokemukset aiemmista vastaavista murroksista ovat opettaneet, että tekniikan murroksen jalkoihin jääneet voivat horjuttaa yhteiskuntarauhaa, jos heille ei luoda mahdollisuutta rakentaa uutta toimeentuloa itselleen.

 2. Panu Palmu says:

  En näkisi kauhean kannattavaksi pitää kyseisiä virkamiehiä valtiolla väkisten töissä. Julkisen puolen taakkaa tulee keventää.

  Uskoisin, että kun tekijöitä vapautuu julkiseltä puolelta niin markkinatalous järjestää asian kun työvoimaa on enemmän tarjolla. Tähän jos yhdistäisi helpomman rekrytoinnin (sopimus ja verotus mielessä) niin voitaisiin saada monenlaiset toimenkuvat taas kustannustehokkaiksi Suomessa.

  Huonona puolena näille henkilöille on alempi palkka ja suojatyöpaikan puuttuminen. Valitettavasti julkisella puolella on melko vääristyneet palkat suhteessa työpanoksiin ja vastuisiin.

  • anonyymi says:

   Osa on vääristynyt yhteen suuntaan, osa toiseen suuntaan. Niin on yksityiselläkin puolella.
   Monasti julkisen puolen palkannousuja arvostelevilla ihmisillä ei tunnu olevan ymmärrystä siihen, että heidän tuottavuutensa nousee koska yksityisen puolen tuottavuuskin nousee. He tuottavat palveluita, joiden arvo määräytyy sen mukaan, kuinka paljon työtä, aikaa tai rahaa se säästää, mikä taas on suorassa suhteessa yksityisen puolen tuloihin.

 3. ChristiThies says:

  I see your blog needs some unique articles.
  Writing manually is time consuming, but there is solution for this
  hard task. Just search for: Miftolo’s tools rewriter

1 Pings/Trackbacks for "Perustulon sivuvaikutukset"
 1. […] Kasvi kirjoittaa blogissaan myös Kanadan Manitoban Micome-kokeilusta, jossa havaittiin perustulolla olevan myös […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.