Miten minun petuniani voi?

Big data tulee ihmisten arkeen 

Big dataa ovat hyödyntäneet laajamittaisesti lähinnä teollisuus ja tiedustelupalvelut. Mutta vähitellen se tulee ihmisten arkeen muuttaen koko elämämme big dataksi.

Herman Hollerithin Yhdysvaltojen väestönlaskentaa varten vuonna 1890 kehittämää mekaanista reikäkortinlukijaa voidaan pitää maailman ensimmäisenä big data –ratkaisuna. Yhdysvaltojen väestö ja tiedon tarve olivat kasvaneet niin suuriksi, ettei tuloksia olisi muuten saatu analysoitua ennen vuoden 1900 väestönlaskentaa.

Nyt analysoitavat tietomassat ovat dekadeja suurempia, ja tuloksia tarvitaan tunneissa vuosikymmenen asemesta, mutta haaste on edelleen sama: Miten koota ja analysoida suuria tietomassoja niin nopeasti, että tuloksista on hyötyä muillekin kuin historioitsijoille.

Toistaiseksi big dataa ovat hyödyntäneet laajamittaisesti lähinnä teollisuus ja tiedustelupalvelut. Yksi paperikone tai suihkumoottori voi tuottaa enemmän dataa kuin koko ihmiskunta muutama vuosikymmen aiemmin. Vastaavasti NSA:n palvelinkeskusten uskotaan kykenevän tallentamaan ja analysoimaan exatavuja ihmisten ja yritysten tietoliikenteestä kerättyä dataa.

Sovellusalueet laajenevat kaikkialle

Muistin ja laskennan halventuessa big datan sovellusalueet laajenevat kaikkialle. Esimerkiksi Googlen Nest-termostaatti paitsi säätää huoneiden lämpötilan kellonajan mukaan, myös lähettää keräämänsä tiedot Googlelle. Tieto makuuhuoneiden lämpötilasta kello kahdeksalta aamulla on sähköyhtiöille rahanarvoista tietoa.

Esineiden internetissä kaikki on verkossa ja tuottaa tietoa, autot, rakennukset, kukkaruukut, jopa metsän puut, joiden kasvua ja hoitotarvetta metsänomistajat voivat seurata reaaliaikaisesti.

Vähitellen koko meidän elämämme muuttuu big dataksi. Sänky tietää miten nukut, ranneke kertoo miten liikut, muki analysoi mitä juot, dosetti raportoi mitä lääkkeitä syöt, piilolinssi mittaa verensokerin. Älypuhelin tai tietokone kokoaa tiedot yhteen ja lähettää viestin lääkärille, jos huomaa jotain poikkeavaa, tai terveysaseman tekoälylle.

Vain mielikuvitus on rajana sekä big datan mahdollisuuksille että sen riskeille. Sekä uusien palveluiden että uusien rikosten kehittäjät ovat liikkeellä.

Jyrki J.J. Kasvi

Kirjoittaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKEn tutkimus- ja kehittämisjohtaja.

(Julkaistu Tietoasiantuntija-lehden numerossa 1/2015)

 

 

Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.