Kolme vinkkiä koululaiselle verkon turvalliseen käyttöön

Yleensä Internetin riskeistä varoitetaan koululaisten vanhempia, mutta miltä netin turvallisuus näyttää lapsen ja nuoren silmin? Mitä lapsi itse voi tehdä parantaakseen turvallisuuttaan verkossa?

1. Kasvata vanhempiasi!

Kaikki vanhemmat eivät tunne netin maailmaa. Kukaan ei ole sitä heille opettanut! Haasta vanhempasi helppoon nettipeliin ja kerro, mitä WhatsAppiin kuuluu.

Tiedon puute on johtanut luottamuspulaan lasten ja vanhempien välillä. Lapset eivät aina kerro vanhemmilleen verkossa kohtaamistaan ongelmista, koska pelkäävät vanhempien rajoittavan netin käyttöä, rankaisevan uhria.

Nykyvanhemmuutta on kasvattaa lapset turvalliseen verkon käyttöön siinä missä ennen opetettiin katsomaan suojatiellä molempiin suuntiin. Valitettavasti kaikki vanhemmat eivät itsekään vielä tiedä, miten esimerkiksi vältät haittaohjelmat tai suojaat henkilötietosi.

2. Kerro ongelmista!

Vaikenemalla ongelmat vain pahenevat. Jos et luota vanhempiesi ymmärtävän verkossa kohtaamiasi ongelmia, voit kääntyä opettajan, kouluterveydenhoitajan tai jopa nettipoliisin puoleen.

Verkossa kuten muussakin maailmassa on asioita, jotka ovat haitallisia lapsille. Jos koet netissä jotain ahdistavaa, jos sinua kiusataan verkossa, tai jos nettikaveri ehdottaa jotain outoa, siitä kannattaa aina kertoa aikuiselle.

3. Kuuntele itseäsi!

Sosiaalinen media ja verkkopelit on suunniteltu mahdollisimman mielenkiintoisiksi. Ei ihme, että liikunnalle, koululle tai nukkumiselle ei aina riitä aikaa.

Mikään harrastus ei ole hyväksi, jos se ei jätä tilaa muulle elämälle. Jos huomaat läksyjen jäävän usein tekemättä tai olet aamuisin väsynyt, jos hengästyt bussille juostessa, yksi syy voi olla koneiden parissa istuttu aika. Silloin kannattaa kysyä itseltään, koska kävin viimeksi elokuvissa, luin hyvän sarjakuvan tai potkin palloa kavereiden kanssa.

Jyrki J.J. Kasvi

Kirjoittaja on tekniikan tohtori ja hän työskentelee tutkimus- ja kehittämisjohtajana.

(Julkaistu Uudenmaan Vihreiden vaalilehdessä)

Tagged with: ,
One comment on “Kolme vinkkiä koululaiselle verkon turvalliseen käyttöön
  1. Jyrki Kasvi says:

    Testaan kommenttien toimivuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.