Juoruja ja uhkauksia

Posti toi Jessikka Aron Putinin Trollit. Hyytävää luettavaa siitä, miten massiivisella häirinnällä yritetään murtaa “väärästä” aiheesta kiinnostunut toimittaja ja tehdä hänestä varoittava esimerkki, ja miten valtiollinen informaatiovaikuttaminen verhotaan kansalaisaktivismiksi.

Jessikka Aron Putinin trollit kertoo käynnissä olevasta informaatiosodasta, jonka panoksena ei ole sen vähempi kuin totuuden hallitseminen.

Jessikkaa ei voi kuin onnitella sisusta, jolla hän on vainoojansa kohdannut, ja kiittää mielenkiintoisesta lukukokemuksesta.

Vaikka en ole kohdannut mitään Jessikka Aron kokemuksiin verrattavaa, kirja palautti mieleen tapahtumia oman poliittisen urani varrelta. 

Nettiä ja somea on helppo syyttää vihapuheesta, mutta kyllä sitä osattiin ennen internetiäkin. Esimerkiksi kun itse aloittelin 90-luvun lopulla kunnallispoliitikkona, minusta leviteltiin mitä kummallisempia juoruja ihan perinteisin tavoin. Internet oli vasta tulollaan. 

Onneksi juorut kantautuivat työhuonekaverini korviin. Häneltä olivat sukulaiset kysyneet, miten hän uskaltaa(!) tehdä töitä samassa huoneessa minun kanssani.

Kävi ilmi, että liikkeellä oli juoruja, että minulla on pitkä rikosrekisteri, toimin Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtajana, jaan huumeiden valmistusohjeita ja virusohjelmia nettisivuillani sekä olen tietysti sekä homoseksuaali että kengittänyt puolet Espoon valtuuston naisista. Niin ja olin kuulema jättänyt vaimoni ja lapseni.

Viimeiseen löytyi sentään luonnollinen selitys. Serkkuni oli opiskellut samaan aikaan Otaniemessä, ja meidän oli ilmeisesti kuviteltu olevan aviopari. Kun serkkuni meni oikeasti naimisiin ja muutti miehensä kanssa Englantiin, … ja minut nähtiin jonkun oopperadiivan kainalossa, johtopäätös oli selvä: Olin jättänyt perheeni toisen naisen vuoksi.

Tein ainoan mahdollisen johtopäätöksen ja julkaisin juorut netissä. Ja ihme ja kumma, juorut loppuivat. Olisin vaan halunnut tietää, kuka ja miksi niitä silloin tehtaili.

Ainakin osa naispoliitikkojen saamista vihaviesteistä edustaa enemmän misogyniaa kuin politiikkaa. 

Myös ainoa niin vakava tappouhkaus, että siitä joutui tekemään rikosilmoituksen, liittyi kuntapolitiikkaan. Eräs sarjavalittaja ilmoitti kirjeessään käräjäoikeudelle katsovansa oikeudekseen surmata Espoon kaupunginhallituksen, johon silloin kuuluin.

Kun asia tuli käräjille, minut kutsuttiin oikeuteen asianomistajatodistajaksi. 

Syytetty ei ollut hankkinut asianajajaa, itse asiassa hän kieltäytyi asianajajasta, vaikka tuomari yritti sitä hänelle useampaan otteeseen tarjota. Ja koska hänellä ei ollut asianajajaa, hän sai itse puolustaa itseään, esimerkiksi kuulustella todistajia, siis minua: Miltä hänen uhkauksensa oli minusta ja minun perheestäni tuntunut? Mitä olin ajatellut kertoessani lapselleni, ettei ovea saa avata, jos ei tiedä, kuka soittaa ovikelloa? Olinko tosiaan ostanut liiketunnistimella varustetun pihavalon?

Ei pidä ihmetellä, miksi ihmiset ovat haluttomia tekemään rikosilmoituksia häirinnästä ja uhkauksista. Myös oikeudenkäyntiä voi käyttää kiusaamisen välineenä.

Lopulta hänet tuomittiin laittomasta uhkauksesta, enkä olen sen jälkeen kuullut hänestä.

Toki eduskunnassakin tuli … palautetta sekä perinteiseen tapaan kirjeinä ja postikortteina, mutta pääasiassa sähköpostina ja sosiaalisessa mediassa. Säästyin kuitenkin pahimmilta, käsitykseni mukaan pääasiassa siksi, että olin keski-ikäinen mies. Kun vertasin saamaani palautetta nuorten naisedustajien saamaan verbaalivisvaan, ero oli valtava.

Kokemukseni perusteella on pakko todeta, että ainakin osa naispoliitikkojen saamista vihaviesteistä edustaa enemmän misogyniaa kuin politiikkaa. Joidenkin “miesten” itsetunto ei selvästikään kestä nuorta naista vallankäyttäjänä. 

Suosittelen kaikille, joita kutkuttaa lähettää mätiviä ajatuksiaan naispoliitikoille (naistoimittajille, naistutkijoille, …) ottamaan kylmän suihkun, lopettamaan naisvihaa levittävien keskusteluryhmien lukemisen ja vilkaisemaan kalenterista, mikä vuosisata nyt on.

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.