Kokeilemista vaille valmis

Suomi on projektien, hankkeiden, selvitysten ja kokeilujen luvattu maa. Periaatteessa tämän pitäisi olla hyvä asia, uusia ajatuksia, teknologioita ja toimintatapoja on hyvä tutkia ja kokeilla ennen päätöstä ottaa ne käyttöön – tai olla ottamatta.

Valitettavasti projekteista ja kokeiluista on tullut liian usein itsensä vastakohtia. Toiminnan kehittämisen asemesta ne pysäyttävät kehityksen. Organisaation ei tarvitse tehdä mitään, koska ”meillä on kokeilu käynnissä” tai ”meillä on tähän projekti”. Tämäkään ei olisi suuri ongelma, jos projektit ja kokeilut johtaisivat johonkin, jos niiden kokemukset otettaisiin opiksi.

Liian usein projektien ja kokeilujen tuloksena on edelleen raportti, jonka hankkeen johtoryhmä lukee, huokaisee tyytyväisenä ja sulkee kustannuspaikan. Sen jälkeen innovatiiviseksi itseään kutsuva organisaatio jatkaa hyvillä mielin kuten ennenkin. Hankkeen vaikuttavuus on käytännössä nolla.

“Projektipöhö” on vaivannut etenkin julkisen sektorin organisaatioita, mutta ei yksityinen sektorikaan ole sille immuuni.

Jokaisen projektin ja kokeilun päätteeksi tulisi aina erikseen päättää, mitä seuraavaksi tehdään, otetaanko kokeillut teknologiat, organisaatiomallit ja toimintatavat käyttöön vai ei. Kuka enää edes muistaa, mitä jalkauttaminen tarkoittaa?

Projekteissa ja kokeiluissa voitaisiin ottaa oppia lääketutkimuksesta. Lääkkeiden ja hoitojen vaikuttavuutta tutkittaessa tuloksia seurataan jatkuvasti. Jos tutkimuksen kuluessa käy ilmi, ettei lääke toimi tai aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, tutkimus keskeytetään. Joskus, hyvin harvoin tutkimus keskeytetään myös siksi, että kokeiltava lääke osoittautuu niin vaikuttavaksi, että olisi epäeettistä olla antamatta sitä myös kontrolliryhmälle.

Samalla tavoin projekteissa ja kokeiluissa tulisi jossain vaiheessa päättää, että nyt kokeileminen riittää, nyt kokeillut tekniikat, organisaatiomallit ja toimintatavat joko otetaan käyttöön tai niistä luovutaan ja etsitään jotain muuta kokeiltavaa.

Tagged with: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.