Muutosshokki

Olen pohtinut nationalistisen ja konservatiivisen populismin globaalia nousua jo pitkään. Mikä on saanut samat, itselleni vieraat ajatukset nousemaan pinnalle eri puolilla maailmaa samaan aikaan?

Yhdeksi selitykseksi on tarjottu Venäjää, jonka tiedetään tukevan useiden EU-maiden EU-vastaisia nationalisteja, ja joka on jäänyt kiinni vaalivaikuttamisesta. Hajanainen länsi ja hajonnut Euroopan Unioni olisivat Venäjän etu, samoin Yhdysvaltojen paluu isolationalismiin. Silloin Venäjä voisi painostaa Euroopan maita yksi kerrallaan ilman pelkoa muiden sekaantumisesta asiaan.

Toinen selitys on populistien inhoama globalisaatio. On paradoksaalista, miten nimenomaan globalisaatiota vastustava nationalismi on malliesimerkki aatteiden ja ideoiden leviämisestä maantieteellisten rajojen yli. Nationalismia nyt vaan sattuu olemaan taas liikkeellä, vähän niin kuin kausi-influenssaa. Tämä ei tosiaan ole ensimmäinen kerta, kun nationalismi on nousussa.

Kolmantena selittäjänä on pohdittu keskiluokan aseman heikkenemistä. Keskiluokalla on ollut perinteisesti yhteiskunnallisesti vahva asema, mutta nyt se asema horjuu. Keskiluokan elintaso ei enää nouse samaan tapaan kuin ennen, ja Y-sukupolven eli ns. milleniaalien ennakoidaan olevan länsimaiden ensimmäinen sukupolvi, jonka elintasosta on tulossa vanhempiaan alhaisempi. Lupaus paremmasta tulevaisuudesta on pettänyt. Ei ihme, että moni on tyytymätön “vanhoihin puolueisiin”.

Jotkut etsivät selitystä miehen roolin murroksesta. Perinteiselle miehelle ei tunnu olevan enää tarvetta työ- eikä parisuhdemarkkinoilla. Riuskaa tekijämiestä ei enää tarvita, pitäisi vaan koodata appeja lattemuki kourassa. Arjen ilotkin ollaan viemässä, kun terveysahdistajat vaativat luopumaan nakkimukista, ilmastopanikoijat lomalennoista ja feministit taputtelusta. Eikä sähköauton hurina anna samaa potkua kuin ylisuuren bensakoneen örinä.

Itse uskon, että yhtenä tekijänä populismin nousun taustalla on muutosshokki. Maailma muuttuu ympärillä niin nopeasti, että kaikki eivät pysy mukana, vaan haluavat pois, palata tutumpaan ja yksinkertaisempaan menneisyyteen: “Äänestetään Suomi takaisin.” “Make America Great Again.”

Vanhaa tuttua ammattia ei enää ole. Vastaan kävelee ihmisiä, joita ei “intuitiivisella näkemyksellä” tunnista suomalaisiksi. Pankit on korvattu automaateilla ja verkkopalveluilla. Seksuaalivähemmistöt eivät enää piileskele kaapeissa. Naiset valtaavat akateemiset ammatit. Seksuaalisesta häirinnästä ei enää vaieta. Rappukäytävässä tuoksuvat oudot mausteet. Työssä joutuu käyttämään tietokonetta. Lapset syövät pelkkiä rehuja, vaikka olisi varaa syödä kunnon ruokaa. Ja ilmastokin muka lämpenee, vaikka aamulla oli pakkasta.

Teknologian kehityksestä, ilmastokriisistä ja länsimaiden ikääntymisestä seuraava maailman muutos ei katoa mihinkään, vaikka äänestäisimme ketä. Päinvastoin, teknologian kehitys jatkaa kiihtymistään, samoin yhteiskunnan ja työelämän rakenteiden murros: GMO-ruoat, vertikaalifarmit, tuulivoimapuistot, robottiautot, drone-lähetit, keinolihat, AR-lasit, 3d-printterit, SRM-pienreaktorit, crispr-terapiat, motoroidut tukirangat, 5g-verkot, elintoimintojen jatkuva seuranta, hybridiuhat, tekoälyt, ohjelmistorobotit, … Kaikki muuttavat työtä ja yhteiskuntaa.

Ei ihme, että moni haluaisi palata menneisyyteen, jolloin asiat eivät välttämättä olleet paremmin, mutta ainakin elämä oli yksinkertaisempaa, ja virallinen totuus luettiin kaikilla kahdella tv-kanavalla joka ilta kello puoli yhdeksän. Silloin ei tarvinnut itse miettiä, mikä on totta ja mikä valeuutinen. 

Tagged with: ,
One comment on “Muutosshokki
  1. Niko says:

    Kyläyhteisö voi sulattaa muutaman muukalaisen, mutta isompi määrä aiheuttaa reviiritaistelun. Globalistien ajama pakotettu maahanmuutto, joka järkyttää perinteistä yhteisöä on aiheuttanut Kansallismielisten nousun. Entisaikaan nämä muualta kylään tulleet raiskarit olisi sotkettu suohon. Nyt varusmihiä nöyryytetään ja laitetaan kantamaan heidän laukkujaan. Se rapauttaa moraalia ja aiheuttaa vihaa. Onko se eliitin tarkoitus? Hajoita ja hallitse. Kyllä maa vihollisen hyökkäyksen kestää, mutta nämä maailmanparantajien aivoitukset vievät tuhoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.