Naiset ja lapset viimeiseksi

Viime päivinä on väitelty siitä, mitä meidän pitäisi tehdä Isilin (Islamic State of Iraq and the Levant) julistaman kalifaatin alueelle lähteneille suomalaisille naisille ja heidän lapsilleen, jotka ovat kalifaatin kaaduttua päätyneet al-Holin (al-Hawl) pakolaisleirille pohjois-Syyrian kurdialueella.

Al-Holin leirillä on taisteluita paenneiden naisten ja lasten ja Isilin ihmiskilviksi pakottamien siviilien lisäksi Isilin naisten kova ydin, joka uskoi ”islamilaiseen valtioon” aina viimeiseen epätoivoiseen Baghuzin taisteluun asti, kun muut Isilin kannattajat olivat jo antautuneet tai paenneet, kun enää ei ollut mitään mihin perääntyä.

Loputtomiin emme voi väitellä, sillä al-Holin leiriä ylläpitävät SDF-joukot (Syrian Democratic Forces) tuskin suostuvat ruokkimaan länsimaiden kansalaisia loputtomiin. Syyrialaisia ja irakilaisia naisia ja lapsia on jo alettu kotiuttaa leiriltä. En hämmästyisi, jos SDF jonain päivänä toimittaisi al-Holin leirin suomalaiset lähimpään Suomea edustavaan EU-maan konsulaattiin.

Olosuhteet al-Holin leirillä ovat monella tapaa karut. Ruokaa, suojaa ja lääkkeitä ei ole läheskään riittävästi. Väkivalta on yleistä, sillä moni leirin naisista uskoo edelleen Isilin väkivaltaiseen ideologiaan ja pahoinpitelee mielestään vääräoppisia leirin asukkaita.

Erityisen radikalisoituneita ovat ulkomailta Isilin palvelukseen tulleet naiset. Heidät on jouduttu eristämään leirin paikallisista asukkaista, joista monet ovat Isilin uhreja.

Erityisesti lasten evakuoinnilla on kiire. Heitä on vuosien ajan aivopesty jihadismiin, ja mitä pidempään lapset ovat leirillä, sitä pidempään he sille altistuvat. Monet al-Holin leirin äidit kasvattavat lapsistaan edelleen tulevia Isis-taistelijoita ja taistelijoiden vaimoja.

Nämä lapset ovat Isilin uhreja, ja uhreina heitä on kohdeltava. Heitä ei voi asettaa vastuuseen Isilin hirmuteoista, vaikka jotkut ovat joutuneet osallistumaan esimerkiksi teloituksiin.

Heidän kuntoutumisensa tavallisiksi muita ihmisiä kunnioittaviksi kansalaisiksi vie vuosia.

Aikuisten naisten osalta asetelma on vaikeampi. Ongelmana on selvittää, mikä on ollut heidän tehtävänsä kalifaatissa? Ovatko he osallistuneet sotatoimiin? Ovatko se syyllistyneet rikoksiin? Ovatko he osallistuneet esimerkiksi jesidi-naisten seksiorjuuden organisointiin? Ovatko he uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle?

Jotkut naisista on tuotu kalifaattiin lapsina ja naitettu Isis-taistelijoille. En tiedä, onko al-Holin 11 suomalaisen naisen joukossa tällaisia tapauksia, mutta on mahdollista, että leiriltä evakuoitavilla lapsilla on omia lapsia.

Todisteiden saaminen Syyriasta ja Irakista on vaikeaa, eikä Suomen oikeuslaitoksella ole resursseja rikostutkintaan Syyriassa ja Irakissa.

Al-Holin naisten osalta kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Tarvitaan Ruotsin ehdottama kansainvälinen tuomioistuin tutkimaan ja tuomitsemaan Isilin jäsenten, sekä miesten että naisten vakavimmat rikokset.

Jonkun täytyy myös päättää kunkin naisen osalta yksilöllisesti, miten heidän suhteensa lapsiinsa järjestetään. Riski lasten jihadismi-kasvatuksen jatkumisesta on todellinen.

Urakka on valtava, pelkästään al-Holin leirillä on 73 000 asukasta, joista noin 15% on ulkomaalaisia (joista siis 11 suomalaista naista ja 33 lasta). Silti se on tehtävä, jos emme halua luopua omista periaatteistamme kuten oikeusvaltiosta. Jos luovumme periaatteistamme, joita väitämme puolustavamme, Isis on jo voittanut.

Lopuksi on hyvä muistaa, että jos emme pysty päättämään al-Holin naisten ja lasten kohtalosta, joudumme ylläpitämään ja vartioimaan al-Holin leiriä vuosikymmenten ajan. Nämä ihmiset eivät katoa sieltä itsestään mihinkään. Ja sitten tulevat seuraavat sukupolvet.

Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.