Kesäaika vaarantaa terveytesi

Vaaliblogi 11

Otsikko ehkä hieman liioittelee, mutta se iltavirkulle suotakoon. Iltavirkkuna koen olevani jatkuvasti väärällä aikavyöhykkeellä, kesäaikaan kahden aikavyöhykkeen päässä oman sisäisen kelloni rytmistä.

Iltavirkkujen on todettu elävän jatkuvassa sosiaalisessa jet lagissa. Heidän suorituskykynsä on parhaimmillaan vasta 12 tuntia heräämisen jälkeen, siis kun perinteinen työaika on jo ohi. Yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen tahdissa.

Unen laatuun ja määrään vaikuttavat monet tekijät kuten matkapuhelimen käyttö ennen nukkumaanmenoa. Aikavyöhykkeen vaikutuksia arvioitaessa muut tekijät on pystyttävä eliminoimaan aineistosta. Public Domain US DoD.

Seuraavan hallituksen yksi kauaskantoisimmista päätöksistä on Suomen aikavyöhykkeen valitseminen, kun EU luopuu kellojen siirtelystä normaaliajan (Suomessa UTC+2) ja kesäajan (UTC+3) välillä.

Pysyvän aikavyöhykkeen valinta ei ole pikkujuttu, sillä aikavyöhyke vaikuttaa paitsi unen määrään myös sairastavuuteen. Tästä saa hyvän käsityksen kun vertaa aikavyöhykkeiden itä- ja länsireunojen asukkaita. Heillä on yhden aikavyöhykkeen ero siinä, mihin aikaan päivästä aurinko nousee ja laskee. Ero on siis sama kuin normaali- ja kesäajan välillä.

Ihmisten sisäinen kello noudattaa aurinkoa, ei kelloa eikä aikavyöhykettä. Tämä aiheuttaa ongelmia etenkin aikavyöhykeiden länsilaidalla asuville, joiden illat ovat valoisampia ja aamut pimeämpiä kuin aikavyöhykkeiden itälaidalla. Aikavyöhykkeiden länsilaidalla mennään myöhemmin nukkumaan kuin itälaidalla, mutta koska työ- ja koulupäivät alkavat samaan aikaan, länsilaidalla asuvat ehtivät nukkua lyhyemmän ajan.

Riittävä uni on tärkeää paitsi hyvinvoinnille myös terveydelle.

Aikavyöhykkeiden itä- ja länsilaitojen välillä on havaittu eroja sairastavuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa useiden syöpien on todettu olevan yleisempiä aikavyöhykkeiden länsilaidalla itälaitaan verrattuna. Riski sairastua rintasyöpään on jopa 12% korkeampi.

Onko kyse liian vähistä yöunista, jatkuvasta sosiaalisesta jet lagista vai sähkövalon käytöstä aamulla, sitä ei vielä tiedetä. Joka tapauksessa valoisat illat ja pimeät aamut näyttäisivät olevan terveysriski.

Moni kannattaa pysyvää kesäaikaa, esimerkiksi Ilta-Sanomat näyttäisi aloittaneen kampanjan pysyvän kesäajan puolesta. Pysyvää kesäaikaa perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmisillä olisi iltaisin enemmän valoisaa aikaa harrastaa liikuntaa. Aamuherätys on kuitenkin monilla niin varhain, että heidän tulisi olla valoisinakin iltoina lenkkeilyn asemesta menossa nukkumaan saadakseen riittävästi unta.

Kuten rivien välistä on ehkä voinut lukea, kannatan normaaliaikaa Suomen pysyväksi aikavyöhykkeeksi. Enää eivät aamuvirkut iltalenkkeilijät estä minun ja muiden iltavirkkujen hyvinvoinnille välttämättömiä aamu-unia.

Tagged with: , , ,
5 comments on “Kesäaika vaarantaa terveytesi
 1. quasiminus says:

  jos nyt käytän termiä aurinko-kello tarkoittaen aikaa perustuen auringon nousuun ja laskuun. tietysti ei ole sama länsi ja itä akselilla samaan hetkeen.

  jos pitää valita utc+2:n ja utc+3:n väliltä niin utc+2 olisi. utc+3 menee liikaa ns. vinoon.

  varsinainen minun mielipide on että pitäisi siirtyä utc+0 aikaan. kuitenkin siten että herätään ja nukkumaan noin auringon mukaan. esim jos töihin 09:00 utc+2 ajan mukaan niin 07:00 utc kellon mukaan.

  juridiset sopimukset ja ym. olisi utc kellon mukaisesti ja päiväys siten. mutta aukioloajat ja muut tavat suhteutetaan auringosta ja leimataan utc aika siihen.

 2. Petteri Hiltunen says:

  Sori Jyrki, mutta vaikka melkein kaikesta olen yleensä kanssasi samaa mieltä, nyt ei osu maaliin.

  On helppoa erehtyä ajattelemaan, että normaaliaika sopii omalla tavallaan iltavirkulle paremmin. Kellohan on vähemmän suhteessa omaan olotilaan. Tämä on kuitenkin virheellinen johtopäätös. Kello on vain vähemmän suhteessa siihen rytmiin, johon sinut on totutettu.

  Iltavirkkuus ei nimittäin ole suoraan kytköksissä valon määrään. Välillisesti tietenkin, mutta paljon suoremmin se kytkeytyy yhteiskunnan rytmiin. Olet pirteä iltaisin, koska se mitä sinulle tarkoittaa ilta, on vain enemmän ilta suhteessa aamuvirkkuihin.

  Toisin sanoen normaaliaikaan päätyminen tekee yhteiskunnasta mahdollisimman luonnollisen juuri aamuvirkuille, mikä tekee myönnytysten tekemisestä iltavirkkujen suuntaan entistäkin tarpeettomampaa. Unen määrämme ei ehkä vähene, mutta ei taatusti lisäännykään.

  Se mikä vähenee, on vapaa-aikamme valon määrä. Minusta valon määrä vapaa-ajalla on tärkeämpää kuin valon määrä työpaikan ikkunasta, mutta tämä on ainoa mielipideasia tämän kirjoituksen osalta.

  Ja koska tämä ajatus sisältyy ikään kuin automaattisesti edellisiin, niin kyllä, tämä koskee kaikkia pohjoisia aikavyöhykkeitä, ja niiden kaikkien olisi luultavasti syytä seurata Ruotsin mallia ja valita pysyväksi nykyinen kesäaika.

  • quasiminus says:

   quote:
   Ja koska tämä ajatus sisältyy ikään kuin automaattisesti edellisiin, niin kyllä, tämä koskee kaikkia pohjoisia aikavyöhykkeitä, ja niiden kaikkien olisi luultavasti syytä seurata Ruotsin mallia ja valita pysyväksi nykyinen kesäaika.
   unquote.

   onko tämä nyt ruotsin kesäaika vai suomen kesäaika, siis utc+2 vai utc+3?

   (ruotsin kesäaika on suomen talviaika.)

   • Petteri says:

    UTC+3. Ruotsi saa itse päättää aikansa, mutta tällä tietoa ovat päätymässä UTC+2:een.

 3. Leanna says:

  Näyttää siltä, että tiedä miten aikavyöhykkeet toimivat koska käytät näitä perusteena nimenomaan talviajalle eikä kesäajalle, joiden puolesta linkittämäsi viitteet puhuvat. USA:ssa on neljä aikavyöhyketta. Esim. tuossa syöpätutkimuksessa havainnot puoltaisivat kesäaikaa, koska nimenomaan itälaidalla niitä on vähemmän kun taas pituuspiirin mukaisella aikavyöhykkeellä ollaan keskihajonnan parissa ja sen itälaidalla, missä käytännössä eletään ainaisessa kesäajassa suhteessa pituuspiiriin, syöpäriski on pienempi ja unta saadaan enemmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.