Kivikautisia riittejä

Vaaliblogi 8

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta on keskusteltu Suomessakin paljon. Ei ihme, niin julmasta ja vastenmielisestä perinteestä on kyse. Tuskallista pahoinpitelyä, josta seuraa elinikäinen vamma, ei voi perustella tytön vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Sen sijaan poikien ympärileikkauksesta ilman lääketieteellistä perustetta ei ole puhuttu läheskään yhtä paljon. Pojille ympärileikkauksessa aiheutetut vammat eivät ole yhtä vakavia kuin tytöillä, mutta periaate on sama. Kyse on pysyvän fyysisen vamman tuottamisesta lapselle. Sitä ei voi perustella pojan vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Jeesuksen ympärileikkaus. Hendrik Goltzius. CC 4.0

Jos aikuinen mies ympärileikattaisiin ilman hänen lupaansa, kyseessä olisi törkeä pahoinpitely. Miten lapsen kohdalla ei olisi kyse vähintään yhtä törkeästä pahoinpitelystä, ellei törkeämmästä? Jos vanhemmat leikkaisivat lapseltaan vaikka korvannipukan pois, koska niin on ollut suvussa tapana kivikaudelta asti, sitä pidettäisiin mielipuolisena. Miksi esinahan leikkaaminen olisi sen hyväksyttävämpää?

Suomen laki kieltää lapsen tukistamisen, mutta poikalapsen peniksen tiheästi hermotetun osan voi poistaa ilman pelkoa raastupaan joutumisesta.

Pojan ympärileikkauksessa ei ole kyse pelkästä harmittomasta klipsaisusta. Itse operaatioon liittyy riskejä, ja komplikaatiot voivat haitata miehen sukupuolielämää koko eliniän ajan. Ympärileikkaukseen liittyy mm. kohonnut erektio- ja orgasmihäiriöiden riski sekä terskan tunnottomuus. Tai erään turhautuneen naisen sanoin: “Sen yli olisi voinut ajaa vaikka trukilla, eikä mies olisi tuntenut mitään.”

Lisäksi ympärileikattu penis voi aiheuttaa seksikumppanille yhdyntäkipuja ja orgasmiongelmia. Esinahka toimii yhdynnässä eräänlaisena liukasteena ja vähentää merkittävästi penetraatioon tarvittavaa voimaa.

Ei ihme, että Suomen lääkäriliitto katsoo poikien rituaalisen ympärileikkaamisen olevan ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa. Poikien ympärileikkaamista tulisikin johdonmukaisesti käsitellä lapsen törkeänä pahoinpitelynä. Jos joku haluaa aikuisena ympärileikkauttaa itsensä, hän voi sen tehdä. Sen sijaan lasta ei siihen saa pakottaa. Sitä ei voi mikään kulttuuri tai uskonto vaatia.

One comment on “Kivikautisia riittejä
  1. Jaska Jokunen says:

    Aikuisena ympärileikattuna totean vain tämän: seksi tuntuu nykyisin suurin piirtein samalta kuin seksi tuntui kondomin kanssa ennen leikkausta. Huokaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.