Back to the Past

Äänestä Suomi Takaisin! Make America Great Again! Kaksi esimerkkiä siitä, mikä itseäni menneitä aikoja ihannoivassa konservatiivisessa populismin alalajissa hämmentää. Vaalikoneissakin kysytään perinteisistä arvoista, vaikka kukaan ei ole niitä määritellyt.

Niin kuin maailma ei olisi nyt parempi paikka elää kuin koskaan ennen, etenkin suomalaiselle. Elämme pidempään kuin ennen, voimme matkustaa vapaammin kuin koskaan, voimme opiskella, nauttia kulttuurista, elää enemmän kuin ennen. Syömme paremmin kuin koskaan ennen (ainakin lihan kulutuksen perusteella). Suomalaiset voivat olla vapaammin oma itsensä kuin koskaan aiemmin, ja rakastamansa ihmisen kanssa voi mennä naimisiin siitä riippumatta, mitä sukupuolta hän sattuu olemaan. Suomessa tehdään henkirikoksia vähemmän kuin koskaan ennen, ja väkivaltarikollisuuskin on kääntynyt laskuun.

Pahaa pelkään, että nimenomaan tätä aikaa, 2000-luvun alkua haikaillaan tulevaisuudessa Suomen kultakautena, Utopiana, kun ilmastonmuutos ei ollut vielä pilannut Suomen luontoa eikä suomalaisten tärkein elinkeino ollut aasialaisten turismi.

Abraham Orteliuksen Utopian kartta, noin 1595.

Monet meistä pelkäävät muutosta, jopa muutosta parempaan. Siihen pelkoon on poliitikon helppo iskeä. Itsekin pelkään ilmastonmuutosta, mutta se ei katoa mihinkään, vaikka kuinka palaisimme 1960-luvulle, tai mikä se konservatiivien ihannevuosikymmen onkaan. Aika ennen kännyköitä ja tietokoneita, kun tehtaalta sai töitä ilman koulutusta, kun vähemmistöt tiesivät pysyä piilossa, sukupuolet tiesivät paikkansa, ja puolisonkin sai laillisesti raiskata.

Ainakin vaalilauseiden perusteella konservatiivipopulisteja voi hyvällä syyllä kutsua menneisyyspuolueiksi. Itse rakennan ennemmin tulevaisuutta, vaikka saankin jatkuvasti kuulla esittämieni tulevaisuuksien olevan epärealistista haihattelua.

Hyvä esimerkki on keskustelu autojen ilmastopäästöjen vähentämisestä moottori- ja polttoainetekniikan avulla. Jo se, ettei tankkiin loroteltaisikaan enää fossiilidieseliä, tuntuu olevan joillekin liikaa.

Yhä uudelleen saan kuulla vastaväitteen, ettei kaikilla ole varaa uuteen sähköautoon. Totta, kaikilla ei ole varaa minkäänlaiseen uuteen autoon. Juuri siksi on tärkeää, että ne joilla on varaa, ostavat nyt uuden sähkö-, hybridi- tai biokaasuauton. Silloin 2020/30-lukujen taitteessa markkinoilla on myös käytettyjä nolla- ja vähäpäästöisiä autoja, joihin jo useammilla on varaa.

Ehkä insinööritaustastani johtuen monet pyörittelemäni tulevaisuudet liittyvät teknologiaan. Esimerkiksi vanhustenhoidon laatua olisi mielestäni mahdollista parantaa teknologian avulla merkittävästi. Joka tapauksessa teknologian kehitys on lähivuosikymmeninä erittäin nopeaa, mikä vaikuttaa väistämättä myös Suomen tulevaisuuteen.

Esimerkiksi vaaliväittelyissa on käytetty paljon aikaa henkilöautojen moottoreihin, vaikka paljon suurempi liikenteen murros on jo tulossa. Kun autonomiset robottiautot yleistyvät, liikenteen rakenteet muuttuvat dramaattisesti. Liikkuminen muuttuu palveluksi. Silloin kenenkään ei enää kannata seisottaa kallista omaa autoa vielä kalliimmassa parkkiruudussa, kun robottiauton saa ovelle muutamassa minuutissa paljon halvemmalla. Vanhat manuaaliautot katoavat nopeasti liikenteestä. Ei siksi, että ne kiellettäisiin vaan siksi, että ihmiset eivät yksinkertaisesti halua tuhlata rahaa omaan autoon.

Samalla katoavat liikenteestä myös vanhat polttomoottorit. Paljon nopeammin kuin olemme uskaltaneet ajatella.

Lopuksi on pakko tunnustaa, että yhdessä asiassa olisin valmis kääntämään kelloa hieman taaksepäin, vaikka vuoteen 2000. Silloin suomalaiset kuluttivat lihaa keskimäärin 69,2 kiloa vuodessa. Vuonna 2017 kulutus oli jo 81,0 kiloa. Meidän hampaamme ja ruoansulatuksemme kertovat, että ihminen on luonnostaan kasvispainotteisen sekaravinnon syöjä, ei pelkkää lihaa syövä petoeläin.

Tagged with: ,
One comment on “Back to the Past
 1. quasiminus says:

  onkohan nuo perinteiset arvot kristillisiä. alkanut jäädä olo että kristinusko on tekosyy heteromies vallalle. aika usein käytetään koodeja tai epäsuoria asioita ajamaan jotain asiaa. joitakin iljettäviä asioita ei sanota suoraan.

  onkohan kyseessä suhteellisuus kun 2008 talouskuopassa menetti asemansa, lähinnä tulotason, niin jotenkin halutaan palata sille edelliselle tulotasolle. siinä sivussa vähemmistöistä tullut silmätikkuja. kaikki ei ole kärsineet 2008 laman aikana. talous on kuitenkin kasvanut noin 2010 vuodesta lähtien.

  psykologisesti ihmiset on vieläkin 2008 talouslamassa, ja todellisuudessa ihmiset tekee aika usein päätöksiä tunteiden ja psykologian perusteella.

  itsekin pelkään. ilmastonmuutos on meidän yksi isoista ongelmista mutta itse näen että länsimainen talousjärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla. järjestelmä toimii liikaa vanhojen sukupolvien puolesta ja huonosti nuorten. ongelma on niin paha että nykykurssilla järjestelmä romahtaa ja sen seuraukset ovat pahemmat kuin ilmastonmuutos. työeläkejärjestelmä on yksi näistä jossa siirretään tulevaisuuden varantoja vanhoille mutta on muitakin. eikä sen tarvitse olla julkinen tai valtiollinen, esim korkotulot ja menot ja omaisuus tuppaa kasautumaan vanhoille.

  lyhyellä tähtäimellä nyt pahasti pelkään että uusi lama on nurkan takana, varmaan jossain 2022. hyvä uutinen on että ei varmaan ole paha tai iso mutta jos edellisestäkään ei olla psykologisesti selviydytty niin miten sitten tämä. huono uutinen, on varmaan paha usa:lle johtuen republikaanien politiikasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.