Seksuaalirikollisuuden torjunta ja ehkäisy

Sisäministeriö julkaisi 20. helmikuuta listan toimenpiteistä, joilla on tarkoitus torjua ja ehkäistä seksuaalirikoksia, erityisesti lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Dokumentti on ristiriitaista luettavaa. Ensimmäiseksi kiinnittää huomiota se, että kahdeksansivuisesta asiakirjasta yli puolet käsittelee maahanmuuttopolitiikkaa, ei seksuaalirikoksia. Vaikka jotkut maahanmuuttajaryhmät ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa, kyseiset tilastot eivät todellakaan tue mielikuvaa, että vain “ne muut” tekevät Suomessa seksuaalirikoksia.

West Midlandin (UK) poliisin lasten online-suojeluyksikön rikoskomisario Kay Wallace epäillyiltä pedofiileilta takavarikoidun tietotekniikan ympäröimänä.
CC BY-SA 2.0 West Midlands Police.

Sinänsä monet 29 esitetystä maahanmuuttopoliittisesta toimenpiteestä ovat ihan kannatettavia. Esimerkiksi kotouttamisen kehittäminen, turvapaikkakäsittelyjen nopeuttaminen ja nopea töihin/opiskeluun johtava aktivointi ovat jo pitkään olleet myös Vihreiden tavoitelistalla. Hyvä, että näihin ollaan lopulta saamassa riittävät resurssit. Vuosia kestävä epätietoisuus ilman tietoa tulevaisuudesta ei tee kenellekään hyvää eikä edistä sitoutumista yhteiskuntaan.

Varsinaisia maahanmuuttajien seksuaalirikoksia ehkäiseviä käytännön toimenpiteitä on listalla vähän. Toimenpidelistalla puhutaan vain seksuaalioikeuksien valistuksen lisäämisestä ja velvoittavuudesta sekä järjestöyhteistyön ja maahanmuuttajajärjestöjen kanssa tehtävän työn vahvistamisesta.

Yleiset seksuaalirikollisuutta torjuvat toimet ovat selkeämpi kokonaisuus, vaikka kaikki esitetyistä 21 toimenpiteestä eivät liity suoraan seksuaalirikollisuuteen, toki useampi kuin maahanmuuttopoliittisista toimenpiteistä.

Esimerkiksi poliisin resurssien lisääminen seksuaalirikosten torjuntaan erityisesti Internetissä on kannatettava toimenpide, samoin esitutkinta- ja pakkokeinolakien päivittäminen sosiaalisen median aikaan. Nettisaalistuksen eli groomingin vastainen toiminta ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten uhrien tukipalvelut ovat myös perusteltuja, samoin viranomaisyhteistyön ja tietojen vaihdon helpottaminen. Myös rangaistusten koventamista ja oikeusprosessien nopeuttamista on helppo kannattaa.

Mutta mitä ihmettä tarkoittaa toimenpide 13.2: “Laaditaan kansainvälinen vertailu valokuvien ja sormenjälkien käyttöä koskevasta sääntelystä muissa EU-maissa ja arvioidaan tarve lakimuutokselle, joka mahdollistaisi poliisille ajokortti- ja henkilörekisterin (passikuvien ja sormenjälkien) käyttämisen rikosanalyysissä törkeimpien rikosten kohdalla.”

Eli käytännössä lapsiin kohdistuvan seksuaalirikollisuuden torjunnan varjolla poliisille halutaan antaa oikeus käyttää ajokortti- ja henkilörekisterien passikuvia ja sormenjälkiä törkeimpien rikosten tutkinnassa. Ajokortti- ja henkilörekisterin tietoja ei kuitenkaan ole kerätty rikostutkintaa varten, eikä henkilötietoja saa tietosuojalakien mukaan käyttää muihin tarkoituksiin kuin mitä varten ne on kerätty.

Passilakia säädettäessä päätettiin vielä erikseen, kansalaisten yksityisyyden turvaamiseksi, ettei passeja varten kerättyjä sormenjälkiä saa käyttää muuhun kuin henkilön tai vainajan tunnistamiseen. Esimerkiksi Saksassa passien sormenjälkiä ei kerätä rekisteriin lainkaan, vaan ne hävitetään heti kun passin saaja on tunnistettu.

Passilakia säädettäessä jotkut olivat huolissaan siitä, että kun sormenjälkirekisteri kaikista passin haltijoista on kerran luotu, ennemmin tai myöhemmin sormenjälkien käyttöä yritetään laajentaa. Kaltevasta pinnasta huolehtineita pidettiin silloin hieman vainoharhaisina.

Mistä toimenpide 13.2 on ilmestynyt listalle? Jos uskoisin salaliittoihin, epäilisin jonkun ajatelleen, ettei kukaan kehtaa kyseenalaistaa ehdotusta, jota perustellaan lasten suojelemisella seksuaalirikoksilta.

Entä mitä toimenpidelistasta puuttuu? Konkreettiset toimenpiteet, joilla lisätään kiinnijäämisriskiä lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin netissä! On sietämätöntä, että lapsen houkuttelusta netissä on edelleen lähes mahdotonta jäädä kiinni, vaikka houkuttelu kriminalisoitiin jo vuonna 2011. Nettisaalistajat eivät päädy oikeuteen pelkästä houkuttelusta, vaan vasta kun hyväksikäyttö on jo tapahtunut.

Lasten ja nuorten kokemuksen mukaan nettihoukuttelu on jo niin jokapäiväistä, että siitä on tullut arkea. Miksei Suomen satoja tai tuhansia aktiivisia nettisaalistajia pystytä saamaan vastuuseen ja oikeuteen jo houkutteluvaiheessa? Siinä on huhtikuussa valittavalle eduskunnalle kysymys vastattavaksi ja laki korjattavaksi.

Tagged with: , ,
7 comments on “Seksuaalirikollisuuden torjunta ja ehkäisy
 1. Mika says:

  “Entä mitä toimenpidelistasta puuttuu? Konkreettiset toimenpiteet, joilla lisätään kiinnijäämisriskiä lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin netissä!”

  Mitä nämä konkreettiset toimenpiteet olisivat?

  • Jyrki says:

   Ainakin selvittäisin mahdollisuudet poliisin tehdä alaikäisiä valeprofiileita nuorten suosimiin sosiaalisiin medioihin.

 2. Timo says:

  “Ilmoita saalistaja”-nappi pakolliseksi kaikkiin some-sovelluksiin.Kun raja ylittyy, voisi ilmoitus siirtyä poliisille automaattisesti.

 3. sdr says:

  Suomalaiset eivät ole ikinä tehneet lapseen kohdistuvaa joukkoraiskausta. Näitä on Oulussa tapahtunut ilmeisesti useita. Voimme siis varmuudella todeta, että estämällä tietyistä maista tulevan maahanmuuton, estämme myös kyseisen rikoslajin. Muut toimenpiteet ovatkin tämänjälken turhia.

  • sig says:

   Outoa, jos sun mielestä uhria erityisesti kiinnostaa, oliko tekijöitä yksi vai monta, ja mistä päin olivat. Kai tavoite on vähentää kaikkia rikoksia mahdollisimman tehokkaasti?

 4. ... says:

  SINÄ ja kommarilaumasi olette niitä lastemme joukkoraiskaajia äänestäjiksenne kuvottavalle paskaideologiallenne olleet tuomassa ihmisoikeuksien varjolla.SINÄ ja kommarilaumasi olette yhteistoimintaHUORIA joita on aika rankaista rikoksistaan lapsiamme kohtaan.Kovin ottein.Se on lastensuojelua ja itsepuolustusta.Joko sen tekee mädäntynyt maanpetturihallinto tai sen tekee kansa – asein.Yhdentekevää.Se saatanan ilveily kyllä loppuu.

 5. K says:

  Miten ihmeessä nämä tunarit jotka eivät kykene edes nykyisiä tietokantojaan pitämään salassa pystyisivät tällästä tietovarastoa hallitsemaan? Kansalaisille pitää vähintäänkin tarjota mahdollisuus poistaa sormenjälkensä ja valokuvansa näistä tietokannoista ennen kuin niitä luovutetaan eteenpäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.