Uhkakuvista haavekuviin

Pelko on tehokas politiikan työväline. Me vihreät pelottelemme ilmastonmuutoksella, perussuomalaiset maahanmuutolla, Vasemmistoliittoa ahdistaa riistokapitalismi, Kokoomus pelkää valtionvelkaa ja Keskusta autiota kylänraittia. Demareille tuottavat painajaisia perustulo ja yleissitovuuden murtuminen.

Ei ihme, että ihmisiä ahdistaa. Miksemme pysty samaan kuin Sosialidemokraatit vuonna 1903, jolloin he Forssan puoluekokouksessa laativat puolueohjelman, joka maalasi näkymän paremmasta tulevaisuudesta. Käytännössä Forssan ohjelma määritteli suomalaisen hyvinvointivaltion.

Forssan puoluekokouksen osallistujia. Public Domain – Tuntematon.

Motivoiko pelko meitä tosiaan toivoa paremmin?

Toivo on haastava tunne nyky-Suomessa, jossa koulutustaso laskee, huoltosuhde romahtaa, ilmastonmuutos kiihtyy, … Jatkuva elintason nousu on ollut vuosikymmeniä yksi suomalaisen yhteiskunnan perusolettamia, ja nyt edessä on sukupolvia kestävä elintason lasku.

Lapset eivät enää olekaan vanhempiaan koulutetumpia ja varakkaampia.

Mitä tapahtuu, kun yhteiskunnan perusolettamat murtuvat? Ranskassa jo diesel-veron korotus johti mellakoihin. Miten käy, kun fossiili-diesel korvataan paljon kalliimmalla biodieselillä? Tai kun Thaimaan lomaan on lentoverojen jälkeen varaa vain kerran elämässä.

Eihän siinä ole kyse kuin paluusta 1980-luvulle, jolloin lomalennot olivat harvojen huvia.

Riku Siivonen kiinnitti YLEn kolumnissaan huomiota siihen, että puolueista vain Perussuomalaiset lupaa äänestäjilleen positiivista tulevaisuutta, siis ainakin Perussuomalaisten kannattajien mielestä positiivista tulevaisuutta: Konservatiivista Suomea, jossa ongelmille on selkeät syyt ja ratkaisut, eikä loputon muutos, ihmisten moninaisuus tai rajan taakse suljettu muu maailma ahdista.

Meille muille Perussuomalaisten positiivinen tulevaisuus on painajainen, mutta sillä ei ole merkitystä. Pääasia on, että Perussuomalaisten äänestäjät kokevat luvatun maan omakseen.

Pitäisikö meidän muidenkin keskittyä uhkakuvien asemesta haavekuviin?

Me Vihreät voisimme haaveilla luonnon kanssa tasapainossa elävästä avoimesta ja tasa-arvoisesta Suomesta, jossa ketään ei tarvitse erikseen suvaita. Yhteiskäyttösähkötaksit ovat korvanneet henkilöautot kaupungeissa. Ihmiset kasvattavat perustulon varassa luomulähiruokaa kaupunkien puutarhapalstoilla ja siemailevat kaukolattea tuulivoimaloiden katveessa.

Keskusta puolestaan saarnaisi Suomea, joka on 20 maakunnan liittovaltio, jossa Helsinki on  hajasijoitettu tarpeettomana alle 2000 asukkaan kuntiin, Keskustan puoluetoimistoa lukuun ottamatta. Ulkomaisten elintarvikkeiden maahantuonti on luvanvaraista

Kokoomuksen positiivisessa tulevaisuudessa tasaverotus olisi tasa-arvoa, ja kaikki julkiset palvelut peruskoulusta maanpuolustukseen tuotettaisiin kustannustehokkaasti kansainvälisten pääomasijoittajien omavalvotuissa yrityksissä, joiden palveluita kansalaiset vapaasti valitsevat.

Demarien tulevaisuudessa tasa-arvoa olisivat tasatulot eli tulot tasattaisiin absoluuttisella veroprogressiolla. Julkiset palvelut ruokahuollosta sähköverkkoon tuotettaisiin laadukkaasti julkisena tuotantona, eikä kansalaisia vaivattaisi turhilla valinnoilla.

Annetaan unelmien kilpailla vaaleissa pelkojen asemesta!

One comment on “Uhkakuvista haavekuviin
  1. quasiminus says:

    taisi rkp ja kristilliset unohtua, teorisoimpa itse: rkp pelkää yksikielisyyttä (jokin muu kuin ruotsi), mutta ennen kaikkea oloa hallituksen ulkopuolella oppositiossa, mutta nehän on jo oppositioissa. kristillisten painajainen onkin vaikeampi, lieköhän kirkosta eroaminen.

    keskustan autio kylänraitti, olen tässä katsellut yhtä pikkukylää ja nämä autiot kylänraitit alkaa olee jo normi, seuraavaksi on demareiden kauhuksi autiot pikkukaupungit.

    omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta tiedän että negatiiviset tunteet aktivoi runsaasti, eli siis enemmän kuin positiiviset. kyllähän meillä pitäisi teoriassa olla unelmia ja miten asiat olisi hyvin. valitettavasti positiiviset näkemykset ei yleensä saa äänestäjiä liikkeelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.