Lapsirauhan julistus

HS gallupin mukaan suomalaisten enemmistö uskoo kulttuurin selittävän seksuaalirikoksia. Vaikka kulttuuri ei selitä läheskään kaikkea, sillä on merkitystä, paitsi joidenkin rikostilastoissa yliedustettujen maahanmuuttajaryhmien, myös ns. kantasuomalaisten osalta.

Joka tapauksessa on muistettava, että vain hyvin pieni vähemmistö mistään ihmisryhmästä syyllistyy seksuaalirikoksiin. Kulttuuri ei tuomitse ketään rikolliseksi.

CC 4.0 BY Jyrki Kasvi

Meidän suomalaisesta kulttuuristamme kertoo kuitenkin jotain se, että emme ole yhteiskuntana halunneet nähdä, millaista massarikollisuutta lasten seksuaalinen hyväksikäyttö Suomessa on. Se on meille ilmeisen tabu aihe. Pelkästään vuonna 2017 viranomaisten tietoon tuli 817 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja 290 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Kolmen lööpin ainekset päivässä. Onneksi trendi sentään on laskeva.

                         2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 
Lapsen seksuaalinen
hyväksikäyttö    1130 1089 1009 890 874 867 817
Törkeä lapsen
seksuaalinen hyväksikäyttö 412 363 390 437 295 320 290

Viranomaisten tietoon tulleet rikokset. Tilastokeskus.

Jos Oulussa paljastuneissa hyväksikäyttötapauksissa on jotain hyvää niin se, että ne ovat pakottaneet meidät näkemään lasten seksuaalisen kaltoinkohtelun laajuuden Suomessa. Pelkästään Oulun poliisipiirissä on tutkinnassa vuosittain lähes sata lapsiin kohdistunutta seksuaalirikosta.

Seksuaalirikoksille on tyypillistä, että vain murto-osa niistä tulee viranomaisten tietoon. Häpeä ja pelko saavat uhrit vaikenemaan, eikä uhreja syyllistävä ilmapiiri auta asiaa. Esimerkiksi naisuhritutkimuksen mukaan seksuaalisen kanssakäymiseen pakotetaan noin 15 000 suomalaista naista vuodessa, joista poliisin tietoon tulee vain 500-700. Myös lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä on siis todennäköisesti kyse useista tuhansista lapsista joka vuosi!

Teini-ikäisten ikäluokkien koko on noin 60 000 eli on helppo laskea, että merkittävä osuus jokaisesta suomalaisesta ikäluokasta joutuu lapsena seksuaalirikoksen uhriksi. Kuka vastaa siitä, että he saavat tarvitsemansa avun ja tuen heti ja riittävän pitkään?

Kulttuuri ei ole kiveen hakattu. Sitä voi muuttaa. Esimerkiksi meidän asenteitamme parisuhdeväkivaltaan on muutettu sitkeällä työllä vuosikymmenten ajan. Enää puolison “ojentamista” ei pidetä perheen sisäisenä asiana. Enää ei vitsailla naapurin emännän olevan “nyrkin ja hellan välissä”. Aviopuolison raiskaaminen on ollut Suomessa rikos vuodesta 1994. Niin, nuorempien sukupolvien voi olla vaikea uskoa, että vielä 25 vuotta sitten oman aviopuolison sai Suomessa laillisesti raiskata.

Meidän on muutettava samaan tapaan kulttuuriamme myös lasten seksuaalisen kaltoinkohtelun suhteen. Me emme saa turtua sen “normaaliuteen”. Me emme saa syyllistää uhreja esimerkiksi pukeutumisesta tai päihtymisestä. Meidän on kannustettava uhreja ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Meidän on tarjottava uhreille apua ja tukea.

Suomi on ollut naisille vaarallinen maa jo vuosisatoja, vaikka etnonationalistit väittävät, että  vasta maahanmuuttajat ovat tehneet Suomesta naisille turvattoman. Suomessa on jouduttu puolustamaan naisrauhaa jo keskiajalla. 1300-luvulla julistetun naisrauhan lisäksi nyt olisi korkea aika julistaa Suomeen myös lapsirauha.

Tagged with:
3 comments on “Lapsirauhan julistus
 1. Janne Mäkinen says:

  Olet JJ pihalla kuin lumiukko. Vaikka kirjoittaisit aiheesta kirjan, niin pakolaisten rikoksia et saa pysäytettyä.

  Toivon teidän tunnustavan tosiasiat, ja puolueenne tapa on häpeäksi Suomen lapsille.

 2. anonyymi says:

  Tämä on vähän kuin metoo. Yhtäkkiä tulee puskista tämmöinenkin tietoon. Myönnän etten halua nähdä kumpiakaan tapauksia. En tiedä kuka haluaisi, mutta noita nyt vain ei ole tullut vastaan millään tavalla. En tunne ihmisiä, joiden käytös millään tavalla viittaisi tuollaiseen. Luulen että molempien osalta varmaan lähes kaikkien reaktio lienee: Miksei kukaan kertonut? Miksi kuulen tästä vasta nyt? Mikseivät ne, joilla on ollut edes joku mahdollisuus nähdä tilanne ja puuttua näihin, tehneet mitään?

 3. KariK says:

  Tämä Kasvin (ja niin monen muun) käyttämä “25 vuotta sitten oman aviopuolison sai Suomessa laillisesti raiskata” -argumentti on kyllä harvinaisen ärsyttävä. Vuoteen 1994 asti raiskauksen määritelmä sisälsi sanat “avioliiton ulkopuolella” ja sitten ne poistettiin. Tämän merkitys oli se, että avioliitossa tapahtuneet raiskaukset alettiin tutkia raiskauksina. Aiemmin käytetyt rikosnimikkeet olivat esimerkiksi sukupuoliyhteyteen pakottaminen ja/tai pahoinpitely, tai mitä milloinkin.

  Eli on silkkaa roskaa väittää, että avioliitossa olisi saanut raiskata ilman tuomiota. Tuomioita tuli kyllä, mutta eri rikosnimikkeellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.