Työmatkavähennykset varainsiirtoveroon

Vaaliblogi 3

Suomen työmarkkinoilla on paha kohtaanto-ongelma. Samaan aikaan kun meillä on 146 000 työtöntä (joulukuu 2018), avoinna on 46 900 työpaikkaa (v. 2018 3. neljännes).

Pääosa kohtaanto-ongelmasta liittyy osaamiseen. Työnantajat tarvitsevat ammattitaitoa, jota työttömillä työnhakijoilla ei ole. Esimerkiksi pelkästään ohjelmistoalalle tarvittaisiin heti 7000-9000 uutta työntekijää ja 2000 lisää vuodessa.

Tarvitsemme siis uudelleenkoulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa.

Vuoden 1929 pörssiromahdus pakotti monet luoviin työnhakumenetelmiin.

Toinen kohtaanto-ongelma on maantieteellinen. Työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat ovat eri paikoissa. Paras esimerkki tästä on lounais-Suomi, jonka meriteollisuus ja Uudenkaupungin autotehdas rekrytoivat työntekijöitä paitsi kaikkialta Suomesta myös ulkomailta.

Maantieteellistä kohtaanto-ongelmaa on yritetty ratkaista tukemalla pitkiä työmatkoja työmatkavähennyksellä. Pitkiin työmatkoihin liittyy kuitenkin monia sosiaalisia ja terveysongelmia. Esimerkiksi Ruotsissa vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan yli 45 minuutin työmatka nostaa avioeron riskiä 40 prosenttia.

Sen sijaan lähemmäs työpaikkaa muuttamiseen ei kannusteta. Päinvastoin, ihmisten muuttamista jarrutetaan, ilmeisesti kasvukeskusten kasvun hidastamiseksi. Asuntokauppaa jarruttaa kaupoista perittävä varainsiirtovero. Vanhan omistusasunnon myyminen heikon työllisyyden alueella on jo muutenkin vaikeaa, samoin kohtuuhintaisen asunnon ostaminen vahvan työllisyyden alueelta. Kumpaankin kauppahintaan lisättävä varainsiirtovero ei ainakaan nopeuta kaupankäyntiä.

Varainsiirtoveroa tulisi laskea tai luopua siitä kokonaan, jotta työn perässä muuttaminen helpottuisi. Vastaavasti työmatkavähennyksen ylärajaa tulisi laskea, jotta verotus ei kannustaisi haitallisen pitkiin työmatkoihin.

Ehdotukseni ei ole tasapuolinen, sillä se ei huomioi lähemmäs työpaikkaa muuttavia vuokralla asujia. Kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kasvukeskuksissa krooninen pula. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen Ara-korkotukilainojen ehtoja on parannettava ja käyttöä lisättävä. Se maksaa, mutta vähemmän kuin asuntopulan vuoksi täyttämättä jäävä työpaikka.

Tagged with: ,
3 comments on “Työmatkavähennykset varainsiirtoveroon
 1. Mari Heimala says:

  Ohjelmistalalla EI ole osaajapulaa, vaan kunnollisen palkan maksajien pula. Suomalainen koodari on halpa esim saksalaiseen verrattuna.
  Uudenkaupungin autotehtaalla taas perälauta vuotaa. Työntekijät lähtevät kun työsopimus tehdään henkilöstöfirman kanssa, palkka on huono ja työtahti liian kova.
  Ulkomaista työvoimaa tarvitaan siksi, että halutaan halpatyövoimaa, eikä siksi, että suomalaisia ammattilaisia ei olisi. Esim Turun alueella on yli tuhat laivanrakennuksen ammattilaista työttömänä, mutta telakalla on hitsarena 3e tntipalkalla tuontityövoimaa.

  • anonyymi says:

   Juuri näin. Ei Suomessa ole oikeasti osaajapulaa vaan pula osaajista, jotka haluavat työskennellä 2000 eurolla kuussa. Jos maksuhalua olisi, työnantajat (siinäpä vasta uuskielinen ilmaisu!) saisivat työntekijöitä tai voisivat itsekin maksaa työntekijöiden koulutuksen kyseiseen työtehtävään.
   Osaa näistä avoimista työpaikoista ei myöskään ole oikeasti olemassa eikä niitä ole tarkoitus täyttää ihmisillä, joilla riittäisi niihin taidot, vaan niiden avulla kalastellaan selvästi vaatimukset ylittäviä hakijoita (ns. huippuosaajia) muuten palkattavaksi.

 2. ... says:

  Painu helvettiin vihreä stalinistipaska.Edustamasi kommarikerho on aika luokitella rikollisjärjestöksi ja sen jäseniä on aika kohdella kuten lastemme joukkoraiskaajia toimissaan.Se on lastensuojelua ja liian kovia otteita ei ole edes teoriassa.Olette samaa kuvottavaa biojätettä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.