Month: August 2015

Uusi Forssa

Nyky-Suomi määriteltiin elokuussa 1903 Forssassa, Suomen Työväenpuolueen (nykyinen SDP) puoluekokouksessa, jossa hyväksytty Forssan ohjelma toimi SDP:n puolueohjelmana aina vuoteen 1952 asti. Forssan ohjelma oli rohkea, konkreettinen, radikaali ja visionäärinen, suorastaan mahdoton! Sukupuolten oikeudellinen tasa-arvo, maksuton terveydenhoito ja opetus, kahdeksantuntinen työpäivä:

Tagged with:

Surffareita Välimerellä

Kirjoitin joskus 30 vuotta sitten scifi-tarinan, jossa Euroopan maiden merivartijat upottivat Välimeren yli pyrkivien ilmastopakolaisten aluksia. Käsikirjoitus on kadonnut muuttokuormien syövereihin, mutta viime kuukausien tapahtumat ovat nostaneet tarinan mieleen. Vaikka pakolaisten veneitä ja laivoja ei varsinaisesti upoteta, Välimerestä on tullut

Ikäsyrjintä kannattaa

Suomalaisten keski-ikä nousee, ja keskimääräinen eläkeikä nousee. Suomalaiset työntekijät ovat siis vuosi vuodelta vanhempia. Samaan aikaan työmarkkinoilta kuulee, että yli 50-vuotiaiden työnhaku on lähes toivotonta. Miksi? Miksei kokenut työntekijä kelpaa työnantajille? Siksi, että yli 50-vuotiaan palkatessaan työnantaja ottaa suuren riskin.

Data seuraa terveyttä

Kuulin kesällä kaksi tarinaa elävästä elämästä. Ensin eräs tuttavani, elintoimintojaan seuraava biohakkeri kertoi yrittäneensä antaa lääkärilleen rannekkeensa ja vuoteensa keräämät tiedot omista elintavoistaan. Lääkäri lähes loukkaantui moisesta aktiivisuudesta, eikä suostunut ottamaan tietoja vastaan. Sitten toinen tuttava kertoi käynnistään eläinlääkärissä Yhdysvalloissa.

Tagged with: , ,